Putováním západní Afrikou bychom pravděbodobně narazili na strom, jehož plody by opodál žvýkali místní obyvatelé. Ty jim dodávají energii, povzbudí a vzpruží organismus k další práci. A jak se tyto zázračné plody jmenují? Říkáme jim kolové oříšky a strom, který je produkuje se nazývá Kolovník lesklý. Že vám je toto označení povědomé? Je to možné, protože latinsky se mu říká Cola nitida a právě jeho jméno si propůjčil americký lékárník, aby tak pojmenoval svůj sirup Coca-cola.
Z afrických pralesů až na pulty obchodů
Africké kmeny se s Kolovníkem seznámily již před několika staletími. Kolové plody používaly nejen na posílení, doplnění energie a povzbuzení. Zároveň lovci dokázali dlouze vyčkávat na správnou kořist, protože kolové oříšky jim pomáhaly překonat hlad i žízeň. I pro výjimečnou návštěvu nebo cizince byla vždy nachystaná miska s kolovými plody, které se jim nabízely jako výraz štědrosti. A i muslimové si Kolovník rádi dopřejí namísto zakázaného alkoholu.
Už v úvodu jsme naťukli spojitost Coca-coly s Kolovníkem. Ale jaký je celý příběh? V 80. letech 19. století smíchal americký farmaceut John Stith Pemberton nový posilující sirup, který obsahoval výtažky Erythoxylyn coca (známý také pod názvem Kokainovník), víno, Kolovník, perlivou vodu, cukr a další přísady. Tím vznikl nový nápoj, který byl prodáván pod názvem “Pembertonova koka”. V období americké prohibice se do sirupu přestalo přidávat víno a se změnou složení přišla i změna jména a posilující tonikum až dodnes nese jméno Coca-cola. Na začátku 20. století přišla další rána, když byly uveřejněny narkotické účinky Kokainovníku a musel být z limonády stažen. Nakonec se do nápoje přestal přidávat i Kolovník, který byl nahrazen kofeinem.
Tak skončila nejslavnější éra Kolovníku, který téměř upadl v zapomnění. O jeho znovuzrození se v 80. letech minulého století postaral kamerunský zpěvák a saxofonista Manu Dibango se svou písní Goro City, kde opěvuje kolové plody. Po vydání songu se Kolovník opět dostal do povědomí široké veřejnosti, kde se udržuje až dodnes.
Stále zelený strom z afrického pralesa
Kolovník lesklý je tropický strom s tuhými, stále zelenými listy. Ty měří přibližně 13 cm a mají oválný tvar. Květy jsou chloubou celého stromu, mají bílou nebo žlutou barvu a od středu se linou tmavě červené nebo fialové pruhy. Užívanou částí je měchýřek hvězdnicovitého tvaru, který obsahuje 8 až 12 semen. Semínka jsou obalena slizem, a tak musí být nejdříve očištěna a usušena, aby zůstalo jen malé jadérko. To už jsou pak kolové oříšky či “ColaNut”, které můžeme konzumovat.
Na Kolovník narazíme především v horké Africe od Nigérie po Sierra Leone. V této oblasti se nachází i mnoho uměle vytvořených plantáží, kde jsou stromy z čistě ekonomických důvodů vysazeny a pěstovány. Díky působení člověka se Kolovník rozšířil i do jihoamerické Brazílie i Kolumbie a do Karibiku.
Domorodí Afričané užívali kolové plody buď čerstvé bez jakékoliv úpravy nebo je usušili a rozkrájeli na jemná kolečka, která pak zkonzumovali.
Energie na počkání i bojovník se stresem
Kolovník lesklý je především účinný stimulant a povzbuzující prostředek. Příznivě ovlivňuje centrální nervovou soustavu, zlepšuje koncentraci, zvyšuje chuť na práci, snižuje pocity únavy a pročišťuje mysl. Osvěžuje mozek a zrychluje mozkové pochody. Po požití se nám po těle rozleje energie a my se cítíme mnohem vitálnější. První účinky pocítíme už po 30 minutách od požití a mohou přetrvat až 4 hodiny, ale samozřejmě záleží na tom, ja moc jste náruživými kafaři nebo příznivci energetických nápojů s obsahem kofeinu. Častým pitím těchto přípravků si můžeme vypěstovat odolnost vůči kofeinu a účinky mohou přijít déle nebo rychleji vymizí.
Kolové plody účině bojují s úzkostmi, depresemi i stresem a navrací novou chuť do života.
Kolovník je vhodný pro studenty, manažery, lidi, jejichž odměna se odvíjí od vykonané práce a pro všechny, kteří potřebují doplnit energii a vlít novou krev do žil.
Vzbudí chuť na milostný akt a protáhne dýchací cesty
Na Jamajce a v Kolumbii užívají Kolovník jako afrodiziakum, které vzbudí vášně a sexuální akt si člověk více užije. Má pozitivní vliv na dýchací soustavu, protože zlepšuje průchodnost dýchacích cest a zlepšuje astma. Obsažené třísloviny zase pomáhají při průjmech, harmonizují střeva a podporují tvorbu žaludečních šťáv.
Jdeme hubnout s Kolovníkem
Kolovník lesklý určitě není žádným kouzelným přípravkem, se kterým nadbytečné kilogramy zmizí jako mávnutím kouzelného proutku. Ale určitě nám pomůže se jich rychleji zbavit. Plody stimulují náš organismus a zrychlují metabolismus. Při sportovních aktivitách nebo jakémkoliv aktivním pohybu se nám budou kilogramy rychleji odbourávat a navíc nám kolové oříšky tlumí hlad a dodávají pocit sytosti.
Na závěr je důležité podotknout, že bez zdravé životosprávy a trochou pohybu se vysněné postavy nedočkáme. Kolovník můžeme použít jen jako podpůrný prostředek, ale tu práci musíme odvést sami.
Kofein - krystalická látka, která povzbudí
K tomu, aby se Kolovník mohl pyšnit těmito účinky je zapotřebí silná látka. V jeho případě hraje hlavní roli kofein. Tak si ho pojďme blíže představit. Jedná se o purinový alkloid, který je v kolových plodech obsažen 2% až 4%. Kofein je bílá, hořká krystalická látka, která byla poprvé izolována v roce 1819 chemikem Ferdinandem Rungem.
A co všechno kofein dokáže? Stimuluje nervovou soustavu, potlačuje únavu, probouzí bdělost, zvyšuje energii, dodává pocit sytosti a pravděpodobně se jedná o nejrozšířenější stimulant na světě. Můžeme ho nalézt ve většině limonád, energetických nápojích, kávě i čaji. Vysokým obsahem kofeinu se mohou chlubit i kolegové Kolovníku z Jižní Ameriky Guarana a Yerba Maté.
Kromě kofeinu také vitamíny
Kofein společně s theobrominem tvoří více jak polovinu objemu kolových plodů a obsah kofeinu je 3x větší než ve stejném množství kávových zrn. A co ještě dál bychom v Kolovníku našli? Třísloviny, bílkoviny a vitamíny B a C.
Jak zvolit správné množství
Prášek: Pro dosažení správného účinku nám postačí jedna až dvě čajové lžičky. Ty přidáme do 250 ml horkého mléka a pořádně zamícháme. Kolovník můžeme použít i jako náhradu kávy a připravit ho stejně. Místo horkého mléka zalijeme prášek 250 ml horké vody, přidáme trochu mléka a zamícháme. Protože je Kolovník hořký, doporučujeme ochutit medem nebo cukrem.
Extrakt: Doporučené denní dávka extraktu je nižší než u prášku, protože extrakt je laboratorně upraven a tedy silnější. Abychom co nejdříve pocítili příliv nové energie, 0,5 až 1 gram přidáme opět do horkého mléka a povaříme. Až se mléko začně vařit, stáhneme plamen a přelijeme nápoj do sklenice. Stejně jako prášková forma i samotný extrakt je hořký, a tak opět doporučujeme nápoj před konzumací osladit. Extrakt můžeme přidat i do jogurtu, smoothie nebo sálatů.
Kapsle: Kapsle je nejsnadnější formou na užívání. Nemusíme se lopotit s žádným nápojem, stačí vzít jednu až dvě kapsle denně a zapít sklenicí vody. Kapsle se nám v těle rychle rozpustí a účinné látky začnou ihned pracovat.
Doporučujeme kombinaci s Guaranou. Účinky Kolovníku pocítíme téměř hned, ale vymizí už po 2 až 4 hodinách. Guarana má zase opačný efekt. Její účinky nastupují pozvolna, ale vydrží až několik hodin. A tak nám tato kombinace zaručí rychlý nástup energie až na 8 hodin.
Na co si dát pozor a kdo by se měl Kolovníku raději vyhnout
Jestliže budeme opatrní a nebudeme překračovat denní dávku, žádné vedlejší účinky nám nehrozí. Při užití vyšších dávek se dostaví neklid, třes, nervozita, nespavost, podrážděnost i zrychlený srdeční tep. Vyhněte se užívání Kolovníku (jako u všech stimulantů) ve večerních hodinách. Nemuselo by se lehko usínat a špatně by se spalo celou noc.
Pokud plánujete užívat Kolovník nepřetržitě delší dobu, udělejte si po měsíci užívání alespoň alespoň 14 denní pauzu. Z dlouhodobého hlediska bychom si na obsažené látky vytvořili tzv. toleranci. To znamená, že naše tělo už na tyto látky nereaguje a je potřeba dávku navýšit. Tím se vlastně znehodnocují účinky rostliny.
Kolovník lesklý není vhodný pro těhotné a kojící ženy, malé děti, lidi mající vysoký tlak nebo problémy se srdcem a cévami.