Med, sladký lék přírody - jak prospívá našemu zdraví?
Pojďme se společně podívat na to, k čemu je med dobrý a s čím vším si dokáže poradit.
Klasika. Tak přesně to vystihuje japonský čaj Bancha. Je to totiž nejběžnější druh čaje na který můžete v Zemi vycházejícího slunce narazit. Pijí ho tu všichni od rána až do večera. A nemusí se bát nespavosti. Protože Bancha nejen, že skvěle chutná, ale zároveň obsahuje jen velmi malé množství kofeinu.
Japonsko je téměř synonymem pro kvalitní zelený čaj. Historie výroby tohoto moku zde sahá až do 8. století a to už je pěkná řádka let pro nasbírání cenných zkušeností. A protože Japonci jsou i šikovní obchodníci, pochopili, že o jejich artikl je velký zájem i za hranicemi a od poloviny 19. století si tak japonské čaje můžeme vychutnávat i v Evropě.
Dnes zabírají čajové pole v Japonsku téměř 46 000 hektarů a produkce přesahuje 85 000 tun. Výjimečnost japonského čaje pak potvrzuje fakt, že v roce 2013 byla japonská kuchyně zapsána na seznam nehmotných památek UNESCO.
Z Japonska pocházejí takový čajový velikáni jako je Matcha, Sencha či Gyokuro. Ale ještě před tím než se vrhnete do těchto kousků, měli byste začít na prvním schůdku, a to je právě Bancha. Sběr čaje Bancha je téměř shodný s čajem Sencha a možná Vám na první pohled mohou přijít podobné. Ale rozdíl tu přeci jenom je.
Bancha se sklízí až ke konci léta nebo začátkem podzimu, kdy se kofein z lístků přesouvá do větví a kořenů čajovníku. Listy jsou tmavě zelené, ploché a mírně srolované. Sběračky, které mají na svých zádech velké proutěné koše, škubají lístky jež se následně rozprostřou na slunci a nechají zavadnout. Poté se lístky krátce napaří, aby se zabránilo oxidaci a oni si tak nechali svou krásně smaragdovou barvu. Čajové lístky se následně svinují, suší, třídí a balí pro světový i domácí trh.
Jestliže hledáte společníka na celodenní popíjení, právě jste ho našli. Jeho nasládlá a svěží chuť s minimem svíravosti Vás přenese přímo do japonských čajových zahrad.
K přípravě nám bude stačit jedna, maximálně dvě čajové lžičky, které zalijeme 200 ml horké vody o teplotě 70 - 80°C (přibližně 2 minuty po dosažení varu). Šálek necháme zakrytý louhovat 1 až 2 minuty a poté scedíme. Výborná kombinace je Banchy a bezinkového sirupu. Nálev má světlou, žlutou nebo žlutozelenou barvu. Vůně je, jak už jsme u zelených čajů zvyklí, příjemně trávová.
A co taková ledová Bancha? Žádný problém! Na 0,5 l přidáme tři až čtyři lžičky, zalijeme horkou vodou (70 - 80°C), vylouhujeme (1 až 2 minuty) a scedíme. Poté necháme odstát alespoň hodinu v ledničce a nakonec přidáme pár kostek ledu.
Med, sladký lék přírody - jak prospívá našemu zdraví?
Pojďme se společně podívat na to, k čemu je med dobrý a s čím vším si dokáže poradit.
Nejúčinnější superpotraviny pro posílení imunity
Slyšeli jste už o superpotravinách? Přečtěte si o potravinách, které se jen hemží živinami a minerály.
1000 ks skladem
Česká pošta - Balík do ruky | v pondělí 25. 11. | 99 Kč |
Česká pošta - Balíkovna | v pondělí 25. 11. | 75 Kč |
Česká pošta - Balík na poštu | v pondělí 25. 11. | 85 Kč |
Zásilkovna - Výdejní místo | v úterý 26. 11. | 70 Kč |
PPL Parcel CZ private | v pondělí 25. 11. | 105 Kč |
Osobní odběr: Jablonec nad Nisou | v pondělí 25. 11. | zdarma |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.