Med, sladký lék přírody - jak prospívá našemu zdraví?
Pojďme se společně podívat na to, k čemu je med dobrý a s čím vším si dokáže poradit.
Vážení zákazníci, z důvodu nabídky specifického zboží byl náš e-shop vyhodnocen platebními asociacemi jako rizikový, a proto aktuálně nelze platit kartou. Platby je možné provádět pouze rychlým bankovním převodem. Děkujeme za pochopení.
Jakmile vládu převezme léto, každá třetí česká domácnost vyráží do lesa hledat jediné - borůvky! Ten, kdo si přes léto neudělá dostatečnou zásobu však nemusí zoufat. My totiž máme borůvky celoročně, jsou sušené mrazem a neztrácejí nic z toho, proč je tolik milujeme. Chutnají totiž přesně tak jako bychom je právě přinesli z lesa.
Borůvčí pokrývají celé kilometry lesa po celém světě a vystopovat tak první jedlíky těchto plodů je téměř nemožné. Co ale víme jistě je, že první písemné zmínky o těchto modrých bobulkách pocházejí z 12. století. Známá křesťanská abatyše a lékařka Hildegarda z Bingenu předepisovala borůvky na celou řadu neduhů. Za 2. světové války pak byly borůvky využívány pro svůj pozitivní vliv na zrak. Letci ve službách Britského královského letectva pojídali borůvkovou marmeládu především před nočními lety.
Brusnice borůvka, která modré bobule každé léto plodí, je nízký keř z čeledi vřesovitých. Je hustě rozvětvený a jeho výška je maximálně 50 cm. Listy jsou drobné, okrouhlé a střídavě uspořádané. Květy mají zelenou barvu a můžeme je spatřit od dubna do června. Tím, že na borůvky narazíme téměř v celé Evropě, kromě jižních oblastí Itálie, Španělska a Řecka, dokonce i na Islandu, Kavkazu, Sibiři nebo Grónsku jsou zásobárnou životně důležitých látek, které jim pomáhají těžké podmínky překonat.
Lyofilizace je populární metoda zpracování čerstvých surovin, aby si co nejdéle udrželi svůj tvar, chuť i živiny. Přestože my lyofilizaci teprve přicházíme na chuť, na světě existuje už stovky let. Minimálně od Incké říše. Za 2. světové války se pak kromě potravin využívala lyofilizace i na přepravu krevního séra a i astronauti z americké NASA si tímto způsobem uchovávají potraviny.
A co tím termínem lyofilizace myslíme? Je to vlastně sušení mrazem. Ovoce se nechá hluboce zamrazit na -80°C až -100°C a teprve pak se vloží do sušičky, kde se za nízké teploty a tlaku postupně odstraní až 95% vody, která se přemění v páru. Nejdříve ovoce sušíme při vyšším tlaku a nízké teplotě a postupně se hodnoty prostřídají. Lyofilizace má tu výhodu, že ovoce si stále uchovává téměř všechny živiny i nutriční hodnoty jako v čerstvé formě, navíc nemění svůj tvar, strukturu, chuť ani vůni. Jediným rozdílem je, že navíc krásně křupe.
Borůvky jsou bohaté na antioxidanty, obsahují především anthokyan a karoten. Antokyan je modré barvivo, které borůvkám dodává jejich sílu a je známé už od antického Řecka. Tyto látky v našem těle honí volné radikály a pomáhají nám se jich účinně zbavovat. Z vitamínu obsahuje C, B2, B5, B6 i A, K a E. Z minerálních látek mají v borůvkách zastoupení vápník, železo, draslík, mangan, chrom, měď, hořčík a fosfor. To však stále není všechno! V borůvkách najdeme také vlákninu i třísloviny, ale zároveň jen minimálně kalorií. Jsou tak vhodné i pro ty, kteří si hlídají svůj jídelníček.
Koláče, moučníky, dorty, marmelády, smoothie, ovesné kaše, muffiny … tam všude přidáváme borůvky. A co s těmi mrazem sušenými? Neostýchejte se a přidejte je kamkoliv Vám to fantazie umožní. Můžeme je pojídat volně ze sáčku, kdy ucítíme sladkou, jemně kyselou typickou borůvkovou chuť, nebo je použijeme jako dekoraci na dorty, palačinky či lívance. Ranní snídaně bez borůvek? Ani náhodou! Skvěle se hodí do granoly, ovesné kaše i smoothie. Můžeme je přidat i dítku do školy jako zdravou svačinku nebo si je vzít s sebou na túru, kde jistě budeme potřebovat doplnit energii.
A ani pečení se bát nemusíme! Stačí je chvíli namočit do vody a máme čerstvou přísadu do všech bábovek, koláčů, muffinů či brownies klidně uprostřed ledna. Kdo má rád borůvkovou limonádu, využije pudr na dně sáčku při dochucení vody či při dokončování sladkého pečení.
NUTRIČNÍ HODNOTY NA 100G | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota: | 1511kJ/360kcal | ||
Bílkoviny: | 5,1g | ||
Tuky: | 5,1g | ||
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0,4g | ||
Sacharidy: | 60,3g | ||
z toho cukry: | 50,7g | ||
Vláknina: | 26,3g | ||
Sůl: | 0,01g |
Med, sladký lék přírody - jak prospívá našemu zdraví?
Pojďme se společně podívat na to, k čemu je med dobrý a s čím vším si dokáže poradit.
Nejúčinnější superpotraviny pro posílení imunity
Slyšeli jste už o superpotravinách? Přečtěte si o potravinách, které se jen hemží živinami a minerály.
není skladem
Česká pošta - Balík do ruky | 99 Kč | |
Česká pošta - Balíkovna | 75 Kč | |
Česká pošta - Balík na poštu | 85 Kč | |
Zásilkovna - Výdejní místo | 70 Kč | |
PPL Parcel CZ private | 105 Kč | |
Osobní odběr: Jablonec nad Nisou | zdarma |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.