Pro spousty z nás neexistuje jiný způsob, jak odstartovat den, než s šálkem čerstvé a lahodné kávy. Ačkoliv je mnoho kávovarů a kaváren, někdy si chceme kávu vychutnat přímo v pohodlí domova. Připravit si vlastní výbornou kávu doma není žádná věda – my vám dnes ukážeme, jak na to. Odkryjte tajemství perfektního šálku kávy a přeneste své každodenní rituály na zcela novou úroveň.
MLÍT ČI NEMLÍT?
Naprostým základem pro dokonalou kávu jsou kvalitní kávová zrnka. Vyhněte se nákupu kávy v supermarketech. Káva, kterou najdeme v obchodě, se praží ve velkém množství a ztrácí svoje vlastnosti. Často se tak setkáme s tím, že skoro každá káva chutná stejně. Pokud máte svoji oblíbenou kavárnu, pak jenom dobře, ale kávu si noste s sebou domů a namelte ji až tam. Káva po namletí totiž ihned ztrácí svoje vlastnosti a aroma. Namletí kávy také mimo jiné přináší přidanou hodnotu v podobě provoněné domácnosti. Kávu vybírejte pečlivě a podle svých preferencí. A ať už svoji oblíbenou kavárnu máte či ne, rádi vás vezmeme na cestu kolem světa plnou kávových zrnek. Protože kvalitní kávy není nikdy dost.
Jižní Amerika
Nechte se unést sladkou, vyváženou chutí Jižní Ameriky. Brazílie je největším vývozcem kávy a brazilská káva je ta nejlepší na světě. Až ucítíte tu nádhernou vůni, ochutnáte jemný, sladký doušek a rozčeříte hustou cremu, sami uznáte, že před sebou máte to nejlepší od latinskoamerických producentů. Vyzkoušejte čokoládovou Brasil Fazenda Lagoa nebo oříškovou Brasil Santos.
Afrika
Africký kontinent je plný kontrastů, různorodosti a přátelských lidí. Je zemí, kde můžeme vidět divokou zvěř v savanách, užívat si na dlouhých písečných plážích a ochutnat pravou chuť Afriky. Zároveň je zemí, kde dělají tu nejlepší zrnkovou kávu na světě. Je stejně rozmanitá, kouzelná a nezapomenutelná. Už po prvním šálku poznáte, jak chutná kávové nebe. Ochutnejte lahodnou Arabicu s ovocným nádechem z Keni nebo čokoládovou zrnkovou kávu z Malawi.
KTERÝ NÁSTROJ VYBRAT?
Pro každý druh kávy se hodí jiná hrubost a jiný způsob přípravy. S tím úzce souvisí i přístroj, ve kterém kávu namelete. Existuje několik faktorů, které je třeba zvážit, aby váš rituál přípravy kávy dosáhl dokonalosti. Jedním z klíčových prvků je typ namletí, který nástroj poskytuje. Káva se může mlít od hrubé po jemnou a každý z těchto stupňů ovlivňuje konečný výsledek v šálku.
Volba nástroje závisí na osobních preferencích, rozpočtu a požadavcích na chuť. Důležité je si být vědom svých požadavků a najít ten správný nástroj, který vám otevře cestu do světa plného vůní a lahodných kávových zážitků.
Co se týče samotné přípravy kávy, je několik druhů nástrojů, ve které kávu připravit. Volba závisí čistě na vás a na výběr máte z mnoha produktů - french press, moka konvičky, aeropress a spousty dalších.
SAMOTNÁ PŘÍPRAVA
Kávu nezalévejte ihned po uvaření vody v konvici. Bod varu by ji mohl uškodit a káva by ztratila na chuti. Pokud máte chytrou rychlovarnou konvici, stačí ji nastavit na požadovanou teplotu pro přípravu dané kávy. Pokud máte pouze klasickou, je dobré 2-3 minuty počkat, až voda trochu vychladne. Průměrná teplota pro přípravu kávy se pohybuje okolo 80-90°C. Přesnou teplotu vám ale určitě poradí v kavárně nebo ji najdete na přebalu.
Kávu si vychutnejte horkou a vypijte ji ihned. Jen tak si zachová lahodnou pěnu, chuť a příjemné aroma. Přejeme dobrou chuť.