Vážení zákazníci, z důvodu nabídky specifického zboží byl náš e-shop vyhodnocen platebními asociacemi jako rizikový, a proto aktuálně nelze platit kartou. Platby je možné provádět pouze rychlým bankovním převodem. Děkujeme za pochopení.

Potřebujete poradit?

info@herbal-store.cz

Nákupní košík(0)

Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

CZK / EUR

Domácí tinktura - jak kvalitně a účinně zpracovat bylinky

22.1.2024

Tinktury z různých druhů bylinek najdeme skoro v každé lékárně a patří mezi velmi účinné výrobky přírodních léčiv. Tinkturu ale nemusíme kupovat, můžeme si ji vyrobit v pohodlí domova. Ale jak na to? 

CO JE TINKTURA?

Domácí tinktura je skvělý způsob, jak efektivně využít léčivé vlastnosti bylinek

Tinktura je koncentrovaný kapalný extrakt, který lze využít jako přírodní lék nebo jako aromatickou přísadu. Vzniká macerací nebo perkolací bylin (nebo třeba i ovoce) v alkoholu. Tyto procesy umožňují extrahovat léčivé a aromatické látky a další esence do tekutého stavu. Alkohol zde plní úlohu konzervace a slouží jako nosič pro užitečné látky. 

Tinktura

VÝBĚR SUROVIN

Nejdůležitějším krokem je výběr surovin. Lze zvolit bylinky, ovoce, koření nebo dokonce kávu. Důležité je vybrat kvalitní a čerstvé suroviny pro optimální výsledek. Pokud nevíte, kde začít, oblíbenými volbami jsou například levandule, šalvěj, meduňka, máta nebo heřmánek.

Volba závisí také na tom, jaké účinky se od tinktury očekávají.

PŘÍPRAVA

Bylinky a ovoce je třeba dobře opláchnout a nechat je oschnout. Ovoce můžeme nakrájet na menší kousky - to pomůže uvolnit esence do tinktury. Bylinky a ovoce se poté namáčí do alkoholu. Alkohol slouží jako nosič pro extrakci esencí a látek ze surovin. Platí pravidlo, že čím větší procento alkoholu, tím lépe. Časté procento alkoholu se pohybuje okolo 40-50%. Čím větší je procento alkoholu, tím více sloučenin je z rostlin a ovoce vytaženo.  

EXTRAKCE

Veškeré suroviny musí být dobře ponořeny v alkoholu. S poměrem alkohol vs. bylinky můžeme také experimentovat a ovlivňovat tím chuť. 

Poté nechte směs odpočívat na tmavém místě, ideálně ve skříni nebo šuplíku, po dobu alespoň 2 až 6 týdnů. Je potřeba pravidelně protřepávat nádobu, aby se esence dobře promíchaly. Časem se alkohol zbarví a získá charakteristiku vašich vybraných surovin.

FILTRACE

Když je extrakce hotová, je čas na filtraci tinktury. Filtrace odstraní pevné části surovin a dostaneme z ní čistou kapalinu. Na filtraci můžeme použít jemné sítko, gázu nebo např. filtr na kávu. 

Pokud chcete, můžete nyní tinkturu osladit. Pro vyvážení chutí je vhodný med nebo agávový sirup.

Filtrace tinktury

KAM S HOTOVOU TINKTUROU

Hotovou tinkturu uchovávejte v tmavé lahvi nebo sklenici, aby byly esence chráněny před světlem. Nezapomeňte na etiketu s datem výroby a druhem tinktury.

Výroba domácí tinktury je velmi snadná a není třeba za ní utrácet v obchodech a lékárnách. Tinktury se využívají k podpoře trávení, posilování imunitního systému, zmírnění stresu nebo jako přírodní aromatické látky.

Hledání

Cookies

Používáme soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům a personalizaci reklam od Googlu i dalších společností. Kliknutím na tlačítko Přijmout vše nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.