Jaro je obdobím, kdy znovu ožívá příroda a dochází k její obnově. Říká se, že v přírodě není rostlina, aby na něco nebyla. A v tomto pestrém období nabízí naše louky bohatou paletu bylin a rostlin, které jsou plné léčivých účinků. Které ale sbírat zrovna na jaře a co za účinky můžeme očekávat?
Medvědí česnek
Medvědí česnek je vynikající bylinou, která se skvěle hodí do svěží jarní kuchyně. Jeho listy mají intenzivní česnekovou chuť a jsou bohaté na spoustu vitamínů a minerálů. Medvědí česnek se většinou sbírá v období od dubna do května. Můžeme ho přidat do salátů, omáček, polévek nebo si ho dát do sendviče. Medvědí česnek má antibakteriální a antioxidační vlastnosti, které jsou prospěšné pro náš imunitní systém.
Podběl lékařský
Podběl lékařský, nebo také "koníček", je první jarní bylinka, kterou si můžete nasbírat časně zjara. Jeho listy se sbírají před rozkvětem a můžeme si z nich udělat výborný čaj. Podběl podporuje normální chod horních cest dýchacích, a tak pomáhá při kašli, rýmě a dalších onemocněních. Je důležité dbát na to, aby byly listy sbírány z čistých oblastí, protože podběl má tendenci absorbovat toxiny z půdy. Vyhněte se tedy sběru u silnice, v příkopech apod.
Sedmikráska chudobka
Sedmikrásku chudobku pozná asi každý. Najdeme ji všude a kvete téměř po celý rok. Kromě něžného vzhledu v sobě schovává také spoustu vitamínu C a dalších prospěšných látek, jakými jsou např. silice nebo flavonoidy, které mají protizánětlivé a antiseptické účinky. Sbírat můžeme její kvítky, ale i listy. Z květů sedmikrásky se dá připravit čaj nebo tinktura, které pomáhají při trávicích potížích a podporuje hojení.
Kopřiva dvoudomá
Kdo by neznal kopřivu - rostlinu, kterou najdeme růst u starých domů, zarostlých koutů a podél cest a silnic. A pokud ji zrovna nevidíme, určitě jsme ji každý někdy pocítili na vlastní kůži. Kopřiva je jednou z nejúčinnějších detoxikačních bylin - obsahuje spoustu užitečných látek jako je železo, vitamíny a minerály. Na jaře se sbírají listy a natě z vrcholové části, kde je rostlina nejmladší. Mladé listy můžeme použít v čerstvé formě do salátu nebo se přidávají do velikonočních pokrmů. Z kopřivy si můžeme udělat také čaj na podporu imunity nebo odvar pro výživu našich vlasů.
Pampeliška (smetánka) lékařská
Nejznámější česká rostlina je problémem pro zahrádkáře a zábavou pro děti. Pampeliška je ale mnohem více než jen plevel na zahradě. Z pampelišky můžeme zužitkovat úplně celou rostlinu od kořene po jasně žlutý květ. Je to jedna z nejužitečnějších bylin pro detoxikaci jater a podporu trávení. Pampeliška obsahuje spoustu užitečných látek, jakými jsou např. vitamíny A, B, C, D, minerální látky (mangan, sodík, hořčík) hořčiny nebo fytosteroly. Z pampeliškových květů si můžeme udělat bylinný čaj nebo její sušený kořen v práškovém stavu nasypat do salátu.