Nejdříve byla jen krmivem pro dobytek, pak si jejích účinků všiml uznávaný řecký lékař Hippokratés a řecká medicína měla novou hvězdu. Nazvali ji Pískavice řecké seno, protože ten, kdo ji užíval, si mohl pískat. Ptáte se proč? Má širokospektrální využití, podporuje imunitní systém, chrání játra a poradí si i s nachlazením, nepříjemným kašlem či bolestmi v krku. A těhotné či kojící ženy si její jméno určitě spojí s podporou laktace. Ať už o Pískavici slyšíte poprvé nebo už jste měli tu čest, pročtěte si následující řádky a zjistěte, čím si získala i samotného “otce medicíny” Hippokrata.
Z Egypta přes Řecko až do našich lékarniček
Pískavice původně nebyla léčivou rostlinkou. Nejdříve sloužila jako potrava pro dobytek, což je i důvod, proč má ve svém názvu “seno”. Chovatelé si po nějaké době všimli u koz a krav zvýšené dojivosti a jakmile přišli na to, co ji způsobuje, zařadili jim Pískavici do pravidelné stravy. První, kdo okusili Pískavici v lékařství, byli Egypťané. Ti si s její pomocí léčili popáleniny a ženy ji užívaly během porodu na tlumení bolestí. V Evropě se o její popularitu zasloužil Hippokrates a především v Řecku a Římě byla Pískavice užívána na tuberkolózu, bolestivou menstruaci a při slabé laktaci. Mužům se doporučovala také při problémech s impotencí.
Nenápadná jednoletka
Pískavice je zařazena do čeledi bobovitých a jedná se o jednoletou rostlinu, která ve volné přírodě vyroste maximálně jeden metr. Lodyha je téměř holá, jen na několika větvích rostou zelené lístky oválného tvaru. Okraje pak mají pilovité zakončení. Květy mají bílou nebo světle žlutou barvu a kvetou od dubna do července. Plodem je srpovitě zahnutý lusk. Ten je vlastně nejnápadnější z celé rostliny a přitahuje na sebe veškerou pozornost. Při dozrání měří 10 cm na délku a obsahuje až 20 bobovitých semen. Z nich cítíme nepříjemný zápach.
Ačkoliv se jí říká “řecké seno”, původním domovem Pískavice je Asie, kde ji dnes najdeme pouze v Číně a Indii. Odtud se rozšířila na jih Evropy a sever Afriky. U nás bychom na ni narazili pouze ojediněle ve vinařských oblastech.
Pískavice jako okrasná rostlina
Jestliže si chcete Pískavici vypěstovat, nic Vám v tom nebrání. Ke svému růstu potřebuje místo s dostatkem slunečního svitu, hlinitopísčitou půdu a dusíkaté hnojivo. Před výsevem odstraníme ze záhonu plevel a připravíme si řádky, do kterých v dubnu vysejeme semena. Měl by být mezi nimi alespoň 30 cm rozestup. Pískavici přihnojujeme pouze dusíkatými hnojivy, čerstvý nepoužíváme.
Na správné zažívání, játra i srdce
Jak už jsme si zmínili na začátku. Pískavice je komplexní rostlinkou, která nemíří pouze na jednu oblast našeho zdraví, ale pozitivně působí hned na několik partií. Na co všechno tedy můžeme Pískavici použít?
Příznivě působí na naše zažívání. Pomáhá při pálení a překyselení žaludku, žaludečních křečích, zlepšuje pohyb střev, zmírňuje nadýmání a působí proti průjmům. Pročišťuje trávicí soustavu, podporuje látkovou výměnu, pravidelnou stolici a odstraňuje pálení žáhy. Její působení ocení i oběhová soustava. Snižuje cholesterol, reguluje hladinu cukru v krvi a postupně ho uvolňuje. Navíc její užívání je prevencí proti kardiovaskulárním chorobám.
Posiluje imunitní systém, pročišťuje tělo od volných radikálů, podporuje správnou funkci jater, ledvin a srdce a zároveň je pročišťuje. Je také vítaným pomocníkem při nachlazení, angíně či bronchitidě. Uvolňuje horní cesty dýchací, bolest v krku, působí proti kašli a zároveň posiluje organismus. Pískavice je také mírné afrodiziakum. Pomáhá s impotencí a zvyšuje libido.
Na zevní použití i jako koření do kuchyně
Ale Pískavici nemusíme užívat jen vnitřně. Pomůže i s vyrážkami, otoky, záněty nehtového lůžka, akné, mokvajícími ránami a ztuhlými svaly. Stačí si z nadrcených semen udělat léčivý obklad.
Často se o Pískavici mluví také jako o aromatickém koření. Její stopy nalezneme v indickém kari a v Indii dokonce panuje přísloví, že “bez Pískavice by to nebylo kari”. Vůně semen nám může připomínat také libeček nebo celer. Můžeme si s ní dochutit čočku, špenát, vegetariánské pokrmy, cibulovou, brambrovou či houbovou polévku. V Bulharsku si Pískavici přidávají do sýrů, těsta na pečivo či luštěnin.
Pískavice na podporu laktace
V našich končinách si Pískavice získala oblibu především u kojících maminek, které potřebují podpořit laktaci a dát tak svému miminku tolik mléka, kolik potřebuje. Látky obsažené v Pískavici podporují produkci hormonů ve žlázách s vnitřní sekrecí a tím stimulují tvorbu mateřského mléka. A že je Pískavice opravdu účinná dokazuje i fakt, že ji doporučuje i Dr. Jack Newman, který se specializuje na problematiku kojení a v roce dokoce 2000 vydal o kojení i knihu s názvem “Dr. Jack Newman’s Guide to Breastfeeding”.
Nespornou výhodou Pískavice je také to, že má příznivý vliv na růst prsní žlázy, čímž působí na objem prsů.
Aktivní látky v Pískavici
Pískavice obsahuje slizy, které na sebe vážou bakterie a vylučují je společně se stolicí. Působí proti dýchacím, zažívacím a střevním problémům. Flavonoidy jsou rozsáhlou skupinou přírodních antioxidantů, které pročišťují naše tělo, mají protinádorové působení a posilují náš imunitní systém. Společně s obsaženým vitamínem C jsou účinnou vzpruhou pro unavený a oslabený imunitní systém. Pískavice obsahuje i další vitamíny - A, B1, B2 a B3. A co by to bylo za léčivku bez minerálů? V této rostlince jich nalezneme celou řadu - vápník, fosfor, železo, draslík, měď, sodík, mangan, hořčík a selen. Dalšími aktivními látkami jsou bílkoviny, vláknina, steroly a steroidní saponiny.
Jak na přípravu čaje i obkladu
Čaj z Pískavice: K přípravě čaje použijeme 1 čajovou lžičku, kterou přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme minimálně 10 minut odpočívat. Čaj bude hořký, doporučujeme osladit lžičkou medu. Pijeme jej 1x až 2x denně podle potřeby na léčbu kašle, pálení žáhy, překyseleného žaludku, nachlazení a na podporu mlékotvorby.
Obklady z Pískavice: Na zevní použití si připravíme 100g rozdrcených semen (prášku), které přidáme do vody s octem a přivedeme k varu. Semena nám budou bobtnat, vaříme tak dlouho dokud nevznikne kašovitá, hustá hmota. Na plátěný hadřík naneseme silnou vrstvu a 3x až 4x denně přikládáme na postižené místo. Na ráně necháváme obklad do té doby než vychladne.
Pozor na alergickou reakci
Během užívání Pískavice je třeba brát na vědomí, že působí močopudně a zvyšuje pocení. Nedoporučujeme zvyšovat dávkování, mohla by se dostavit řídká stolice či bolesti žaludku a protože rostlina obsahuje vitamín K, měli by se jí vyhnout lidé s problematickou srážlivostí krve. Pískavice je zařazena ve stejné čeledi jako luštěniny, sója, arašídy a karab, proto by se mohla u citlivých jedinců vyskytnout alergická reakce.