Co se stane, když spojíme tři ájurvédské bylinky? Účinná směs nesoucí název "tři ovoce" neboli Triphala, kterou dali dohromady téměř před 5 000 lety indičtí lékaři a i dnes těší oblibě. Jsou sice jen tři, ale svými účinky předčí celý zástup léčivek. Amalaki, Haritaki a Bibhitaki nám pročistí organismus, sníží krevní tlak a pomůže i s vysokým cholesterolem. Ačkoliv nechutná zrovna nejlépe, za ty účinky to určitě stojí. Nevěřite?
Ájurvédská medicína jako domov Triphaly
Co se Vám vybaví, když se řekne ájurvéda? Někomu vůbec nic a někomu starodávný indický medicínský systém. Ten vznikl přibližně před 5 000 lety, tedy zhruba ve stejnou dobu jako Triphala. A pokud se o ájurvédu zajímáte trochu hlouběji víte, že nám dala také poklady jako je Ašvaganda, Boswellia serrata, Brahmi nebo Gotu kola. Principem ájurvédy je žít v harmonii se svým tělem, přijít na původ onemocnění a vyléčit jej tak, aby se nám choroba již nevrátila. Mnoho poznatků si přebrala tradiční čínská medicína a něco málo si vypůjčila i naše medicína, jako třeba rozdělení medicíny na několik oborů. Ačkoliv se jedná o holistický způsob léčby, Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila ájurvédu v roce 1982 na seznam platných medicínských systémů.
Kdo je kdo aneb seznamujeme se s Triphalou
Thripala je směsící tři bylinek - Amalaki, Haritaki a Bibhitaki, a tak si je teď společně v krátkosti představíme.
- Amalaki
Vypadá jako angrešt, který si pěstujeme na zahradě a možná, nebo právě proto se jí přezdívá Indický angrešt. V encyklopedích bychom Amalaki našli pod názvem Emblika lékařská či Emblica officinalis. A Indii si nese přezdívku “nebeské ovoce”. Má světlou kůru a tenké listy. Výška, které v dospělosti dosahuje je 8 až 10 metrů. Prospěšné účinky mají světle žluté plody, které v sobě skrývají dokonce více vitamínu C než 15 jablek. Chuť plodu hraje vším, co známe - kyselost, hořkost, trpkost i sladkost zároveň. Amalaki roste v Asii a Jižní Americe.
- Haritaki
V sanskrtu značí Haritaki “zbavující všech nemocí” a Tibeťané k ní chovají velký respekt, neboť o ní hovoří jako o “Buddhově ovoci”. My jsme s názvoslovím přeci jen opatrnější, a tak si musí vystačit se jménem Vrcholák tříslovinný a latinským Terminala chebula. Pod názvem Haritaki se skrývá opadavý strom, jehož výška může být až 30 metrů. Má mohutný kmen a velké listy, které jsou dlouhé až 20 cm. Květy mají bílou nebo žlutou barvu a uvnitř se skrývá maximálně 4 cm velký plod, kterému připisujeme blahodárné účinky, ale chutný moc není. Ačkoliv zde najdeme vitamín A a další sloučeniny, jeho chuť je svíravá a slaná. Vyhovují jí nadmořské výšky okolo 900 m n.n m. v Indii, Malajsii, Bangladéši, Vietnamu, Nepálu či Srí Lance.
- Bibhitaki
Poslední z této trojice je Vrcholák myrobalánový neboli Terminalia Bellirica. Jedná se o mohutný opadavý strom, který nalezneme téměř ve všech státech jako Haritaki, jen se liší nadmořskou výškou. Bibhitaki si libuje v oblastech 1 200 m n. m. Listy jsou eliptického tvaru a svým vzezřením připomínají listy banánovníku. Květy mají nezelenalou nebo nažloutlou barvu a nádherně voní. Předmětem našeho zájmu jsou však plody. Ty jsou plné prospěšných látek, které mají blahodárný vliv na náš organismus. Chuť plodu je nasládlá a svíravá.
Pohlazení pro naše trávení
Triphala se může pyšnit především detoxikačními účinky a jestliže uvažujete nad očistou organismu, jste na správném místě. Vylučuje škodlivé látky z trávicí soustavy, podporuje jeho správnou funkci, zlepšuje vstřebávání živin, zabraňuje nadýmání a pročišťuje tlusté střevo. Váže na se sebe těžké kovy i nestrávenou potravu. Má tak pozitivní vliv na peristaltiku střev a užívá se jako podpůrný prostředek při léčbě zácpy.
V Indii se Triphala těší obrovské popularitě a to především z toho důvodu, že většina Indů upřednostňuje vegetariánskou stravu, jež vyžaduje projímadlo. A Triphala je tou správnou volbou, neboť je to střevni stimulant, jež má mírné projímavé účinky.
Neutralizuje kyselost a zabraňuje překyselení žaludku. Zmírňuje bolesti žaludku a uvolňuje křeče. Navíc pomáhá i při nechutenství. Normalizuje trávení a navodí opětovnou chuť k jídlu. Posiluje i detoxikuje játra a účinně pomáhá při léčbě onemocnění jater.
Ani další nepřijdou zkrátka
To, jak je Triphala silnou směsicí dokazuje fakt, že pozitivně působí na celé naše tělo, protože harmonizuje a regeneruje organismus. Pročišťuje krev, odstraňuje z těla toxiny i odumřelé buňky. Dokáže si poradit s infekcemi v našem těle, především v močovém ústrojí. Urychluje léčbu nachlazení, pročišťuje dýchací cesty a zbavuje nás hlenu v plicích i hrudníku a my tak lépe odkašláváme. Tím, že čistí játra, čistí i naši pokožku a zlepšuje tak její stav. Zmírňuje příznaky většiny kožních onemocnění, zabraňuje svědění, vypíná ji a udržuje ji zdravou. Navíc redukuje tvorbu vrásek.
Zvyšuje obranyschopnost organismu, dodává energii a oddaluje pocit únavy. Zlepšuje růst tkání, zvyšuje vitalitu a osvěžuje mozek. Posiluje zrak, zmírňuje negativní vlivy stresu a vyživuje svalstvo.
Opora kardiovaskulárního systému i afrodiziakum
Triphala zlepšuje krevní oběh, snižuje krevní tlak i vysokou hladinu cholesterolu v krvi. Čistí krev a doporučuje se ji užívat, jestliže trpíte anémií. Na muže i ženy působí také jako afrodiziakum. Zatímco u něžnějšího pohlaví působí pozitivně na celý reprodukční systém, při nepravidelné menstruaci i vaginální suchosti, u mužů zvyšuje aktivitu, kvalitu i počet spermií.
Co obsahují jednotlivé složky směsi
- Amalaki
V plodu indického angreštu nalezneme třísloviny, které zabraňují tvorbě zánětů a působí antibakteriálně a protivirově. Dále fytosteroly, jež mají antioxidační schopnosti a normalizují hladinu cholesterolu v krvi. A obsahuje také karotenoidy mající vysoké antioxidační působení a slouží jako barvivo pro rostliny, řasy i živočichy. Z minerálních látek obsahuje Amalaki hořčík, zinek, vápník a z vitamínů C a E.
- Haritaki
Haritaki obsahuje glykosidy, které mají pozitivní vliv na naši kardiovaskulární soustavu. Posilují imunitní systém a působí protizánětlivě. Kumariny podporují krevní oběh a zmírňují křeče. Dále obsahuje vitamín A a chebulosidy.
- Bibhitaki
Bibhitaki obdobně jako Amalaki obsahuje vysoké množství tříslovin a flavonoidů. Dále v ní nalezneme glykosidy, kyselinu galovou a ellagickou, pryskyřice, vitamín C a z minerálních látek mangan, draslík, železo, měď a selen.
Užíváme Triphalu
Prášek: Jako detoxikační kúru doporučujeme užívat Triphalu 4 týdny. První týden začínáme na 1 lžičce denně. Během druhého a třetího týdne užíváme 2 až 3 lžičky denně a v závěrečném 4 týdnu si dopřejeme 1 až 2 lžičky.
Nápoj připravíme tak, že prášek vložíme do libovolného množství vlažné vody nebo mléka a před spaním vypijeme. Jestliže trpíte zácpou, přidejte půl čajové lžičky do půl litru vody a 3 minuty vařte. Poté odejměte odvar z plotny a vypijte.
Pasta: Z Triphaly si můžeme vytvořit i pastu. Do misky přidejte libovolné množství prášku s dvojnásobným množstvím vody a rozmíchejte. Můžete využít jako léčebný obklad na kožní problémy.
Kapsle: Užívání kapslí je mnohem jednodušší a vystačíme se 4 tobolkami denně. Dvě zapijeme ráno 20 minut před snídaní a další dvě večer před večeří. Kapsle zapijeme sklenicí teplé vody, aby se nám v těle dobře a rychle rozpustily. A jak dlouho je potřeba Triphalu užívat? Minimálně 3 měsíce, ale dobu konzumace doporučujeme protáhnout na 6 měsíců. Po této době pak minimálně 2 měsíce Triphalu neužívejte. Neužívejte více jak 4 kapsle denně.
Jak je to s nežádoucími účinky
Triphala je bezpečná a ani po dlouhodém užívání nám nehrozí žádné negativní dopady. Pouze ze začátku detoxikace se může dostavit řídká stolice. To je však jen důkaz toho, že se naše tělo pročišťuje. Ani dlouhodobé užívání není návykové.
- Triphala není vhodná pro těhotné a kojící ženy a malé děti do 3 let
- Triphala nenahrazuje pestrou stravu
- Uchvávejte na bezpečném místě mimo dosah dětí
- Skladujte v suchu a temnu
- Nepřekračujte doporučené dávkování