Med, sladký lék přírody - jak prospívá našemu zdraví?
Pojďme se společně podívat na to, k čemu je med dobrý a s čím vším si dokáže poradit.
Svěží chuť, specifické aroma a kvalitní zpracování, to vše se snoubí v klenotu japonských čajů, který nazýváme Gyokuro. A že opravdu nepřeháníme s označením “klenot” svědčí i fakt, že horký nápoj byl v Zemi vycházejícího slunce podáván jen nejváženějším hostům. Nyní se i vy můžete cítit jako honosná návštěva japonských císařů a vychutnat si Gyokuro.
Gyokuro se získává z lístků Čajovníku čínského, který je pěstován v zemích jihovýchodní Asie. Účinky čajovníku byly poprvé objeveny v Číně, kde se o jeho schopnostech sepsala slavná kniha s názvem “Klasická kniha o čaji” jež pochází z 7. až 10. století n. l. Čaj se tak stal kulturní součástí asijských států a podával se každé návštěvě, sloužil jako dar a samotní samurajové popíjeli čaj před každým bojem. Ačkoliv funkce čaje působí honosně, začalo se o něm přemýšlet také jako o vývozním artiklu a již v 18. století se toho chopila Velká Británie, která na vývozu značně zbohatla. Dnes je největším producentem čajů Čína, hned za ní figuruje Japonsko a další asijské státy.
Čajovník čínský je stálezelený keř dorůstající výšky až 20 metrů. Pochází z čeledi čajovníkovitých a svou podobu nezapře s u nás populárními kaméliemi, které jsou zařazeny ve stejné čeledi. Listy mají na délku až 25 cm a šíře je přibližně 10 cm. Jsou kožovité, na spodní straně s nápadným žebrováním a jemnými bílými chloupky. Květy mají bílou barvu a spatřit je můžeme vždy přes podzim a zimu.
Už víme, odkud se Gyokuro získává, tak si nyní představíme jeho sběr. Protože se nejedná o obyčejný proces, ale speciální techniku, jež vede k dosažení vysokého množství chlorofylu a menší zásoby třísloviny. Přibližně tři týdny před plánovanou sklizní se čajovníky zakryjí rákosím a slámou tak, aby na lístky neproudily žádné sluneční paprsky. To způsobuje, že rostlina produkuje více chlorofylu, listy jsou zelenější a obsahují tak více aminokyselin.
Sklizeň čajových lístků probíhá vždy ručně, aby byla zachována co největší kvalita a přirozené aroma. Protože se čajovníky vyčerpají zvýšenou výrobou chlorofylu, sběr probíhá pouze jednou do roka. Termín je daný vždy 88 dní po prvním jarním dni a sběrači jsou schopni denně nasbírat až 8 kg. Sušení probíhá v několika fázích. Nejdříve jsou lístky napařeny horkou párou přibližně 15 vteřin, což zastaví oxidaci. Další krokem je svinování listů do malých jehliček a následně probíhá sušení. Ty co splňují speciální požadavky jsou pak na trh uváděny pod názvem Gyokuro.
Příprava Gyokura je obdobná přípravě ostatních zelených čajů. Jednu až dvě čajové lžičky zalijeme 250 ml horké vody, kdy teplota se pohybuje v rozmezí 70°C až 80°C. Lístky necháme 2 až 3 minuty louhovat, procedíme a následně dochutíme.
Barva čaje je světle zelená a kvůli nízkému obsahu tříslovin není chuť téměř svíravá. Naopak Gyokuro vyniká svou jemnou, svěží a lehce nasládlou chutí a i z toho důvodu se můžeme setkat s přízviskem “Nefritová rosa”. Někteří přirovnávají chuť i aroma Gyokura k rozkvetlé louce.
Med, sladký lék přírody - jak prospívá našemu zdraví?
Pojďme se společně podívat na to, k čemu je med dobrý a s čím vším si dokáže poradit.
Nejúčinnější superpotraviny pro posílení imunity
Slyšeli jste už o superpotravinách? Přečtěte si o potravinách, které se jen hemží živinami a minerály.
1000 ks skladem
Česká pošta - Balík do ruky | v pátek 6. 12. | 99 Kč |
Česká pošta - Balíkovna | v pátek 6. 12. | 75 Kč |
Česká pošta - Balík na poštu | v pátek 6. 12. | 85 Kč |
Zásilkovna - Výdejní místo | v pátek 6. 12. | 70 Kč |
PPL Parcel CZ private | v pátek 6. 12. | 105 Kč |
Osobní odběr: Jablonec nad Nisou | v pátek 6. 12. | zdarma |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.