Chcete zažít kouzelné Vánoce plné přírody? Společně jsme pro vás připravili několik tipů na vánoční dárky inspirované přírodou.
Kolovník lesklý - extrakt z plodů 10:1
Kolovník lesklý, Cola nut, Cola nitida, Nervový systém, Únava
- Základní množství 20 g
- Země původu Guinea
Další varianty
Kolovník lesklý - prášek z plodů
Kolovník lesklý - extrakt z plodů 10:1
Kolovník lesklý kapsle - extrakt z plodů 10:1
- Jedna dávka 1/4 lžičky
- Příprava Rozpustit v tekutině
- Množství 200 ml
Pokud bychom hledali nástupce za Guaranu, legendu mezi stimulanty, přesídlili bychom se z Jižní Ameriky do pralesů západní Afriky, kde roste Kolovník lesklý. Tento 20 metrů, na první pohled nenápadný strom, produkuje plody, které jsou doslova nasyceny kofeinem a tamní obyvatelé je užívají jako povzbuzující prostředek v úmorných vedrech. Ačkoliv se Kolovníku nedostává tolik pozornosti jako jiným stimulantům i on už si našel své oblíbence. Přidáte se k nim?
Platidlo i přísada do proslulé limonády
Přestože se Kolovník dostal do Evropy až v druhé polovině 16. století a teprve až v 70. letech minulého století se kolovým plodům začala věnovat větší pozornost, africké kmeny je užívají už celá staletí. Využívaly je na zahánění žízně, tlumení hladu a protože si jich opravdu vážily, obdarovávaly jimi cizince, kteří procházely krajinou jako výraz pohostinnosti. V odlehlejších částech Afriky se kolovými plody dokonce i platilo.
Největší upotřebení se Kolovníku dostalo v 19. století, kdy americký lékárník John Stith Pemberton namíchal úplně nový nápoj. Ten se skládal z vína, kokainovníku, perlivé vody a právě Kolovníku, který nápoji propůjčil i své jméno. A jak se tedy nová limonáda jmenovala? Coca-cola. Ale ta dnešní už nemá s tou původní nic společného. Nejdříve se do Coca-coly přestávalo přidávat víno, aby vznikl nealkoholický nápoj, který měl pomoci při bolestech břicha, hlavy a chřipce. Jakmile se zjistily narkotické vlastnosti kokainovníku, zmizel ze složení limonády i on. Nakonec se upustilo i od Kolovníku, který byl na výrobu moc drahý a nahradil se kofeinem. Tím skončila nejslavnější etapa kolových plodů, která byla opět vzkříšena až v 70. letech 20. století. Čím si opět vydobyla pozornost široké veřejnosti?
Nenápadný strom plný kofeinu
Kolovník lesklý, jehož latinský název je Cola nitida, je vysoký strom vyrůstající především v tropických deštných lesích západní Afriky. Na výšku měří téměř 20 metrů a na jaře je obsypán bílými nebo žlutými květy, které mají uprostřed červenou až purpurovou skvrnu. To, co nás nejvíce zajímá jsou plody. Malý měchýřek obsahuje 8 až 12 semen, které jsou pokryté průhledným slizem. Ten se musí pečlivě očistit až nám zbyde jen malé jadérko. Tomu se říká “kolový oříšek” nebo mezinárodně “ColaNut”, ten afričtí domorodí obyvatelé rozžvýkali a čekali na povzbuzující účinky, které se dostavily téměř ihned.
Největší koncentrace výskytu Kolovníku je v západní Africe, v pásmu od Nigérie až po Sierra Leone. Kromě Afriky můžeme na rostlinu narazit v tropických oblastech Asie a Ameriky.
Přísun energie téměř hned
Už víme všechny potřebné informace, můžeme se tedy vrhnout na účinky. Kolovník lesklý obsahuje kofein, a tak je pro nás jednoduché odvodit jeho účinky. Kofein povzbuzuje, dodá energii a stimuluje nervovou soustavu. Zlepšuje soustředění a pomůže během fyzického i psychického vyčerpání.
Kolovník urychluje metabolismus, tlumí hlad a dodává pocit sytosti.
Kolovník užijeme při prvních příznacích únavy, nově nabitá energie by se měla dostavit již po 30 minutách.
V hlavní roli kofein
Jak už jsme si řekli o pár odstavců výše, za vším hledej kofein. Tak bychom mohli popsat účinnou látku, podporující stimulující účinky Kolovníku. V plodech se nachází až 3x více kofeinu než v kávových zrnech a dokonce tento alkaloid tvoří až polovinu objemu jednoho plodu. Dalším neméně významným alkaloidem je theobromin, který je, ale v menší míře, také zodpovědný za energizující účinky. A co dalšího bychom ještě v plodech našli? Vitamíny B a C, bílkoviny a třísloviny.
Stačí málo na povzbuzení
Protože extrakt je silnější než samotný prášek, stačí nám o poznání menší dávka. Optimální množství se pohybuje v rozmezí od 0,5 gramu do 1 gramu, které se přidají do 250 ml mléka a nechají se chvíli povařit. Jakmile se mléko začne vařit, nápoj přelijeme do sklenice. Extrakt je hořký, a tak doporučujeme hotový nápoj osladit medem nebo cukrem. Pokud zrovna nemáte čas na přípravu kolového moku, stačí Kolovník přidat do šťávy, smoothie nebo čaje a pořádně rozmíchat.
Neužívat večer a nepřekračovat doporučené množství
Na závěr si ještě dovolíme krátké doporučení. Pokud budeme užívat Kolovník zodpovědně a nebudeme si denně dopřávat více jak 1 gram, žádné nepříjemné vedlejší účinky se nedostaví. A co se stane když dávku překročíte? Může se dostavit nervozita, podrážděnost, třes, neklid, nespavost nebo zvýšený srdeční tep. Kolový nápoj neužívejte ve večerních hodinách, kvůli silným stimulujícím účinkům.
Užívání Kolovníku je zdravotně nezávadné, ale neužívejte ho více jak měsíc v kuse. Jestliže máte náročné období, zkuste stimulanty prostřídat, například s Guaranou či Yerba Maté nebo si udělejte alespoň 14 dní pauzu. Po určité době by si naše tělo na Kolovník vytvořilo toleranci a my bychom museli dávku neustále navyšovat.
A pro koho není Kolovník lesklý vhodný? Především pro těhotné a kojící ženy, malé děti a pro lidi s vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními problémy.
Růže z Jericha: Zázrak z pouště jako vánoční dekorace
Přečtěte si o této zázračné rostlině, která dokáže přežít i v poušti a znovu se probudit k životu.