Med, sladký lék přírody - jak prospívá našemu zdraví?
Pojďme se společně podívat na to, k čemu je med dobrý a s čím vším si dokáže poradit.
Možná, že se po jeho ochutnání budete cítit jako vzácná návštěva čínského císařského dvora nebo dokonce jako samotný císař. Pro jejich mlsné jazýčky byl totiž Pai Mu Tan původně vyráběn. Bílá pivoňka, jak bychom název volně přeložili, je totiž skvostem čínské produkce. Oříškové podtóny, nasládlá chuť bez svíravosti a jemná vůně linoucí se z právě uvařeného šálku jsou atributy společníka na ranní snídaně, k popíjení u dobré knihy či na uklidnění před spaním. Pai Mu Tan se totiž hodí ke každé příležitosti.
Ačkoliv tradice v popíjení čaje se v Číně píše již přes pět tisíc let, první zmínky o bílém čaji takové trvání nemají. Větší pozornosti se mu začalo věnovat až za dynastie Sung, která v Číně vládla mezi lety 960 - 1279 n. l. Ty těmi nejlepšími bílými čaji obdarovávali vzácné návštěvy a zároveň byli i měřítkem moci a bohatství. Samotný Pan Mu Tai se pak pěstuje přibližně 100 let. Jedná se tak o nováčka mezi jinými ostřílenými čaji. Název Pan neboli bílá a Mu Tan značící pivoňku je pak odvozen od legendy vyprávějící o víle stejného jména, která čaj údajně objevila. Produkce tohoto bílého čaje byla značně omezena a určena jen pro císařský dvůr. Dnes se stále jeho výroba nemůže rovnat zeleným i černým čajům, ale obliba bílých stále stoupá.
Jestliže by čaje měli mít svého císaře, do užšího výběru by se Pai Mu Tan určitě dostal. A může za to jemné, ruční zpracování, které provází každý sběr. Ten probíhá pouze ve vegetačním období trvajícící přibližně 3 až 4 týdny vždy na přelomu března a dubna. Ženy, jež převládají ve sběru nad mužským pokolením, ručně sbírají pupeny a výhonky, které jsou posety jemným bílostřibřitým chmýřím a opatrně je vkládají do proutěných košů, které nosí na zádech. Po sběru se pupeny rozprostřou a nechají zavadnout. Následně se nechávají sušit za nízkých teplot. Další úprava jako je fermentace, pražení, či srolování se v tomto případě nekoná. Listy Pai Mu Tan jsou celkem dlouhé, ze spodní strany tmavě zelené až černé a s vysokým podílem jemně ochmýřených pupenů.
Na přípravu tohoto bílého čaje budeme potřebovat jednu čajovou lžičku, kterou zalijeme 200 ml horké vody. Ta by mela mít teplotu 70 - 80°C, vyšší teplota by čajové lístky znehodnotila. Této teploty dosáhneme necháme-li vroucí vodu odstát přibližně 2 minuty po dosažení varu. Zalitý čaj pak louhujeme zakrytý 3 minuty a poté ho scedíme. Nálev má žlutou až žlutohnědou barvu a vůně připomíná čerstvé bylinky nebo sušené ovovce či plody. Chuť je jemně nasládlá, svěží s ořechovými podtóny bez trpkosti a svíravosti.
Bílé čaje obecně obsahují oproti svým zeleným nebo černým kolegům jen velmi malé množství kofeinu. Z tohoto důvodu si bílou pivoňku můžeme vychutnat kdykoliv během dne. Zároveň si jeden šálek mohou dopřát i kojící a těhotné ženy. Čaj můžete podávat dětem od 12 let.
Med, sladký lék přírody - jak prospívá našemu zdraví?
Pojďme se společně podívat na to, k čemu je med dobrý a s čím vším si dokáže poradit.
Nejúčinnější superpotraviny pro posílení imunity
Slyšeli jste už o superpotravinách? Přečtěte si o potravinách, které se jen hemží živinami a minerály.
1000 ks skladem
Česká pošta - Balík do ruky | v pondělí 25. 11. | 99 Kč |
Česká pošta - Balíkovna | v pondělí 25. 11. | 75 Kč |
Česká pošta - Balík na poštu | v pondělí 25. 11. | 85 Kč |
Zásilkovna - Výdejní místo | v úterý 26. 11. | 70 Kč |
PPL Parcel CZ private | v pondělí 25. 11. | 105 Kč |
Osobní odběr: Jablonec nad Nisou | v pondělí 25. 11. | zdarma |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.