Chcete zažít kouzelné Vánoce plné přírody? Společně jsme pro vás připravili několik tipů na vánoční dárky inspirované přírodou.
Rooibos originál - červený
- Základní množství 100 g
- Země původu Jihoafrická republika
Další varianty
Rooibos s kardamomem - bylinná směs
Rooibos originál - červený
Rooibos - s aroma Marakuja pomeranč
Rooibos s citrónovou trávou
- Jedna dávka 1 - 2 lžičky
- Příprava Nálev
- Množství 200 ml
- Teplota vody 90 - 100 °C
- Louhování 5 minut
HLAVNÍ ÚČINKY
- Antioxidant
DÁVKOVÁNÍ
- 1 vrchovatá čajová lžička na 200 ml vroucí vody
- Teplota vody při zalití je 100°C
- Rooibos louhujeme zakrytý 5 až 8 minut
- Můžeme dochutit medem a citronem
- Roiboos mohou malé děti (od 3 let), těhotné i kojící ženy
Vypadá jako čaj, chutná jako čaj, ale čaj to není jasný pane. Je to Rooibos! Nenápadný keřík z Jižní Afriky je skvělým společníkem během dlouhé zimy s kapkou citronu či medu. A v létě? Stačí přidat led, mátu nebo plátek citronu. Rooibos je všestranný, chutný a můžeme ho dopřát i naším nejmenším.
PO AFRICKU ROOIBOS S MLÉKEM
Rooibos roste v Jižní Africe a jeho jméno bychom volně přeložili jako “červený keř”. Můžeme se setkat i s přízviskem “Redbush Tea” (červený čajový keř) ačkoliv jsme si již v úvodu vysvětlili, že se o čaj v tom pravém slova smyslu nejedná. V této části světa je užíván již celá staletí. Jeho kouzlu propadli i samotní Masajové a tradičně do červeného nálevu přidávali mléko, které ještě více zjemnilo jeho chuť. První písemná zmínka o Rooibosu pochází z konce 18. století a z této doby se dochoval i jeho první botanický popis.
NÁROČNÝ ČERVENÝ KEŘ Z JIHU AFRIKY
Zalíbílo by se Vám mít takový Rooibos doma? Musíme Vás zklamat. Přestože je populární po celém světě, jeho kořeny zůstavají pouze v jižním cípu Afriky. Nikde jinde Rooibos neroste. Tím vyvoleným místem je pohoří Cederberg rozkládající se přibližně 250 km od Kapského města. A jedná se o vskutku náročné keříky. Ke svému růstu vyžadují hluboké písčité půdy, dostatek slunečního svitu, optimální vlhkost a nadmořskou výšku od 500 do 800 m n. m.
Rooibos se získává z rostliny Čajovec kapský (Aspalathus linearis). Spadá do čeledi bobovité a jeho výška může být až 2 metry. Má trojčetné a jehlicovité listy. Květy mají žlutou barvu, plodem je lusk, který obsahuje jedno či několik semen. Kořeny zasahují hluboko do půdy odkud jsou schopny brát si podzemní vodu. A požáry, které se v oblasti výskytu objevují? Pro Čajovce kapského vítaný společník! Jakmile je oheň zlikvidován, obrazí rostlina novým listím.
JAK SE Z ČAJOVCE STANE ROOIBOS
Sběr se provádí v podzimních měsících a keře musí být staré alespoň dva roky. Netrhají se pouze lístky, ale stříhají se celé zelené větvičky na délku našeho předloktí. Poté se na automatických linkách nadrtí, nahrnou na hromadu a začne fermentace, která má za následek změnu barvy na červenou. Posledním krokem je sušení jež probíhá na horkém africkém slunci.
ROOIBOS PRO VŠECHNY
A proč je Rooibos tak ceněný? Má výtečnou chuť bez známek trpkosti, neobsahuje kofein, ale spoustu antioxidantů. Je tedy vhodný pro všechny věkové kategorie. U dětí je skvělou alternativou jak doplnit pitný režim, dospěláci ho zase mohou využít k pročištění těla, těhotné a kojící ženy využíjí regenaračních účinků a senioři zase k navození klidu, spánku a relaxace.
PŘÍPRAVUJEME ROOIBOS
Na zahřátí si připravíme 1 vrchovatou čajovou lžičku, kterou zalijeme 200 ml vroucí vody a zakryté necháme louhovat 8 minut. Následně Rooibos přecedíme a můžeme osladit medem nebo na zvýraznění chuti přidat kapku citronu. Nálev má červenohnědou, mahagonovou barvu a okouzlí nás především příjemnou, nesvíravou chutí. Můžeme cítit také stopy ořechů. Aroma je stejně jako chuť jemné a sladké. Protože chuť ani aroma nejsou agresivní, zamilují si ho i malé děti.
Rooibos můžeme využít i v letních měsísích. Připravíme ho stejně jako horký nápoj a dáme do lednice vychladnout. Přidáme několik kostek ledu, na plátky nakrájený citron, dochutíme a letní drink je na světě.
Růže z Jericha: Zázrak z pouště jako vánoční dekorace
Přečtěte si o této zázračné rostlině, která dokáže přežít i v poušti a znovu se probudit k životu.