Chcete zažít kouzelné Vánoce plné přírody? Společně jsme pro vás připravili několik tipů na vánoční dárky inspirované přírodou.
Rooibos s citrónovou trávou
- Základní množství 100 g
- Země původu Jihoafrická republika
Další varianty
Rooibos s kardamomem - bylinná směs
Rooibos originál - červený
Rooibos - s aroma Marakuja pomeranč
Rooibos s citrónovou trávou
- Jedna dávka 1 - 2 lžičky
- Příprava Nálev
- Množství 200 ml
- Teplota vody 90 - 100 °C
Pokud si chcete odpočinout od mrazivého počasí, nechte se unést chutí tropické Afriky. V jihoafrické republice totiž najdete keř, který vás svou chutí a aroma zahřeje a pohladí na duši. Své síly do jednoho šálku totiž spojil Rooibos a příjemné aroma citronové trávy.
KEŘ S DLOUHOLETOU TRADICÍ
Rooibos, i když to na první pohled může vypadat jinak, není žádný čaj. Je zpracováván z keře čajovce kapského. Kouzlo tohoto keře objevili již Masajové, kteří ho používali na zklidnění a pro ještě lepší chuť doplňovali čaj mlékem.
ROSTLINA, KTEROU NIKDE JINDE NENAJDETE
Stejně jako koalu neuvidíte nikde jinde než v Austrálii, Rooibos nevyroste jinde než v Jihoafrické republice. Ty nejlepší podmínky pro růst mu poskytuje pohoří Cederberg, které je od Kapského města vzdáleno přibližně 250 km. Pohoří totiž poskytuje přesně to, co Čajovec kapský potřebuje - nadmořskou výšku mezi 500 m n. m. a 800 m n. m., hluboké písčité půdy, potřebnou vlhkost a to správné jihoafrické sluníčko.
Čajovec kapský (Aspalathus linearis) je nenápadný keř, který nepřesáhne 2 metry. Jeho listy mají jehlicovitý tvar a zdobí ho žluté květy. Plodem jsou lusky, který obsahují jedno nebo i několik semínek. Kořeny potřebují pořádně hlubokou písčitou půdu, aby mohl čerpat z podzemních vod. V této oblasti také poměrně často hoří, to ale pro čajovec není žádný problém! Ba naopak! Oheň zlikviduje čajovci staré listy a po jeho odeznění může čajovec opět obrazit.
Při sklízení Rooibosu se stříhají celé větvičky, zhruba velikosti našeho předloktí. Ty se pak drtí a fermentují. Díky fermentaci dostane Rooibos tu správnou červenou barvu. Pak už stačí jen lístky usušit, roztřídit a zabalit.
OSVĚŽUJÍCÍ CITRONOVÁ TRÁVA
Pokud milujete citronovou trávu, pak je tento Rooibos pro vás. Citronová tráva je proslulá svou výtečnou chutí, osvěží každý drink a jídlo a k tomu všemu je to přirozený antioxidant.
Masajové podávali Rooibos dětem, které trápilo špatné spaní, aby je co nejdříve uklidnili. Těhotné i kojící ženy mohou Rooibos využít k regeneraci, naši prarodiče k navození klidu či pohody a dospěláci k pročištění organismu.
ROOIBOS NA LÉTO I ZIMU
Jednu čajovou lžičku přelijeme 200 ml vroucí vody a zakrytý šálek louhujeme 5 až 8 minut. Nápoj přecedíme a podle chuti osladíme. Po odkrytí šálku cítíme svěží a ovocné aroma. Chuť je jemná, příjemně nasládlá a šťavnatá. Nálev má po zalití červenohnědou barvu.
Potřebujete originální nealkoholické letní pití? Už hledat nemusíte! Do konvice o objemu 0,5l dáme 3 lžičky Rooibosu, přelijeme vroucí vodou a dáme vychladit do lednice. Těsně před servírováním přidáme pár kostek ledu, dochutíme, přidáme mátu na ozdobu a osvěžující drink s příchutí Afriky je na světě.
Růže z Jericha: Zázrak z pouště jako vánoční dekorace
Přečtěte si o této zázračné rostlině, která dokáže přežít i v poušti a znovu se probudit k životu.