Med, sladký lék přírody - jak prospívá našemu zdraví?
Pojďme se společně podívat na to, k čemu je med dobrý a s čím vším si dokáže poradit.
Další varianty
Máte rádi české lesy? My ano! A tak jsme se rozhodli vám kousek lesa přinést až na váš stůl. Kromě božského klidu a čerstvého vzduchu jsou domovem taky celé řady plodů, které jednoduše milujeme. Kdo by odolal čerstvě uzrálé ostružině nebo malině vykukující zpoza trávy? A díky lyofilizaci si lesní plody můžeme vychutnat i mimo letní sezónu.
Pokud se borůvky nebo brusinky řadí mezi vaše oblíbence, měla by tam patřit i klikva. Všichni jsou totiž z jedné rodiny, přesněji řečeno jedné čeledi - vřesovcovitých. Klikva je plazivý keř, s drobnými listy a bílými či růžovými květy. Plodem je bobule podobná borůvce, ale červené barvy. Obsahuje velké množství vitamínu C a má lehce kyselou chuť.
Sladkým zástupcem je tu malina. Ta má nejen několik pozitivních účinků, ale je i zásobárnou mnoha prospěšných látek - minerály, vitamíny, flavonoidy či třísloviny. Malina je plodem maliníku obecného, který je vysoký přibližně 2 metry. Listy jsou kopinaté, květy bílé a narazit na ní můžeme kromě lesů také na mýtinách či stráních.
Posledním kouskem je sladkokyselá ostružina, která vyvažuje obě chutě naší směsi. Stejně jako její kolegové má pozitivní vliv na náš organismus a zároveň je zásobárnou blahodárných látek. Tento tmavomodrý poklad obsahuje vitamíny včetně “céčka”, dále draslík, hořčík i železo, flavonoidy a přírodní salicyláty. Ostružina je plodem Ostružiníku křovitého, vysokého přibližně 2 metry. Lodyhy jsou posety ostny a během léta kvete bílými květy.
Lyofilizace je termín pro úpravu čerstvých potravin (a nejen těch) pomocí mrazu. Poprvé to nevědomky využívají Inkové, kteří obývají vrcholky peruánských velehor. Díky nízkému tlaku a zimě jim potraviny zamrzaly a tím si uchovávaly svou čerstvost. Lyofilizace se pak osvědčila i během 2. světové války či v americké NASA.
A rovnou Vám zkusíme i celý proces lyofilizace přiblížit. Nejdříve je potřeba ovoce zamrazit, to probíhá při teplotě -80°C až -100°C, a následně přichází na řadu pomalé sušení, které je rozděleno do 2 fází. První je ve vakuu při nízké teplotě a při druhé se tlak postupně snižuje a teplota zvyšuje. Voda obsažená v ovoci se mění v páru a na samém konci je pak z ovoce vypařeno až 95% kapaliny. Nesporná výhoda “sušení mrazem” oproti klasickému sušení je, že ovoce si stále uchovává svůj tvar i vůni, obsažené látky a minerály jsou také téměř shodné s čerstvou formou.
Lyofilizovanou směs můžeme pojídat přímo ze sáčku například u oblíbeného filmu nebo seriálu místo nezdravých chipsů, vzít si je s sebou na výlet jako chutné občerstvení nebo je dát naším nejmenším do školy jako zdravou svačinku. Se směsí můžeme obohatit i naší snídani v podobě müsli, granoly, jogurtu nebo smoothie.
Pečete rádi? Tak to určitě využijete jako originální dekoraci! Skvěle doplní dorty, koláče, muffiny či brownies, ale i ty pokrmy nebo nápoje, které péct nemusíte - palačinky, lívance, poháry nebo ovocné limonády. A práškový pudr, který zbyde v balení klidně přidejte do vody a na světě je chutná ovocná šťáva se spoustou vitamínů.
NUTRIČNÍ HODNOTY NA 100G VÝROBKU | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota: | 1125 kJ/268,75 Kcal | ||
Tuky: | 4,75g | ||
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0,025g | ||
Sacharidy: | 32,58g | ||
z toho cukry: | 32,58g | ||
Vláknina: | 12,33g | ||
Bílkoviny: | 5,289g | ||
Sůl: | 0,0175g |
Med, sladký lék přírody - jak prospívá našemu zdraví?
Pojďme se společně podívat na to, k čemu je med dobrý a s čím vším si dokáže poradit.
Nejúčinnější superpotraviny pro posílení imunity
Slyšeli jste už o superpotravinách? Přečtěte si o potravinách, které se jen hemží živinami a minerály.
není skladem
Česká pošta - Balík do ruky | 99 Kč | |
Česká pošta - Balíkovna | 75 Kč | |
Česká pošta - Balík na poštu | 85 Kč | |
Zásilkovna - Výdejní místo | 70 Kč | |
PPL Parcel CZ private | 105 Kč | |
Osobní odběr: Jablonec nad Nisou | zdarma |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.