Chcete zažít kouzelné Vánoce plné přírody? Společně jsme pro vás připravili několik tipů na vánoční dárky inspirované přírodou.
Směs lesní lyofilizované - plody
- Základní množství 50 g
Další varianty
Máte rádi české lesy? My ano! A tak jsme se rozhodli vám kousek lesa přinést až na váš stůl. Kromě božského klidu a čerstvého vzduchu jsou domovem taky celé řady plodů, které jednoduše milujeme. Kdo by odolal čerstvě uzrálé ostružině nebo malině vykukující zpoza trávy? A díky lyofilizaci si lesní plody můžeme vychutnat i mimo letní sezónu.
CO NAŠE SMĚS OBSAHUJE
- KLIKVA
Pokud se borůvky nebo brusinky řadí mezi vaše oblíbence, měla by tam patřit i klikva. Všichni jsou totiž z jedné rodiny, přesněji řečeno jedné čeledi - vřesovcovitých. Klikva je plazivý keř, s drobnými listy a bílými či růžovými květy. Plodem je bobule podobná borůvce, ale červené barvy. Obsahuje velké množství vitamínu C a má lehce kyselou chuť.
- MALINA
Sladkým zástupcem je tu malina. Ta má nejen několik pozitivních účinků, ale je i zásobárnou mnoha prospěšných látek - minerály, vitamíny, flavonoidy či třísloviny. Malina je plodem maliníku obecného, který je vysoký přibližně 2 metry. Listy jsou kopinaté, květy bílé a narazit na ní můžeme kromě lesů také na mýtinách či stráních.
- OSTRUŽINA
Posledním kouskem je sladkokyselá ostružina, která vyvažuje obě chutě naší směsi. Stejně jako její kolegové má pozitivní vliv na náš organismus a zároveň je zásobárnou blahodárných látek. Tento tmavomodrý poklad obsahuje vitamíny včetně “céčka”, dále draslík, hořčík i železo, flavonoidy a přírodní salicyláty. Ostružina je plodem Ostružiníku křovitého, vysokého přibližně 2 metry. Lodyhy jsou posety ostny a během léta kvete bílými květy.
CO JE TO LYOFILIZACE
Lyofilizace je termín pro úpravu čerstvých potravin (a nejen těch) pomocí mrazu. Poprvé to nevědomky využívají Inkové, kteří obývají vrcholky peruánských velehor. Díky nízkému tlaku a zimě jim potraviny zamrzaly a tím si uchovávaly svou čerstvost. Lyofilizace se pak osvědčila i během 2. světové války či v americké NASA.
A rovnou Vám zkusíme i celý proces lyofilizace přiblížit. Nejdříve je potřeba ovoce zamrazit, to probíhá při teplotě -80°C až -100°C, a následně přichází na řadu pomalé sušení, které je rozděleno do 2 fází. První je ve vakuu při nízké teplotě a při druhé se tlak postupně snižuje a teplota zvyšuje. Voda obsažená v ovoci se mění v páru a na samém konci je pak z ovoce vypařeno až 95% kapaliny. Nesporná výhoda “sušení mrazem” oproti klasickému sušení je, že ovoce si stále uchovává svůj tvar i vůni, obsažené látky a minerály jsou také téměř shodné s čerstvou formou.
VYCHUTNÁVÁME SI LESNÍ SMĚS
Lyofilizovanou směs můžeme pojídat přímo ze sáčku například u oblíbeného filmu nebo seriálu místo nezdravých chipsů, vzít si je s sebou na výlet jako chutné občerstvení nebo je dát naším nejmenším do školy jako zdravou svačinku. Se směsí můžeme obohatit i naší snídani v podobě müsli, granoly, jogurtu nebo smoothie.
Pečete rádi? Tak to určitě využijete jako originální dekoraci! Skvěle doplní dorty, koláče, muffiny či brownies, ale i ty pokrmy nebo nápoje, které péct nemusíte - palačinky, lívance, poháry nebo ovocné limonády. A práškový pudr, který zbyde v balení klidně přidejte do vody a na světě je chutná ovocná šťáva se spoustou vitamínů.
- Administrativní řazení: Směs mrazem sušeného ovoce (klikva, ostružiny, maliny)
- Alergeny: Bez alergenů
- Složení: Klikva 50%, maliny 25%, ostružiny 25% (bez přidaného cukru a barviv)
- Skladování: skladujte v suchu při teplotě nejvýše 25 °C a relativní vlhkosti nejvýše 65 %, po otevření rychle vlhne
NUTRIČNÍ HODNOTY NA 100G VÝROBKU | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota: | 1125 kJ/268,75 Kcal | ||
Tuky: | 4,75g | ||
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0,025g | ||
Sacharidy: | 32,58g | ||
z toho cukry: | 32,58g | ||
Vláknina: | 12,33g | ||
Bílkoviny: | 5,289g | ||
Sůl: | 0,0175g |
Růže z Jericha: Zázrak z pouště jako vánoční dekorace
Přečtěte si o této zázračné rostlině, která dokáže přežít i v poušti a znovu se probudit k životu.