Med, sladký lék přírody - jak prospívá našemu zdraví?
Pojďme se společně podívat na to, k čemu je med dobrý a s čím vším si dokáže poradit.
Víte, jak si představit pravou chuť čínských čajů? Jemně, nasládle a s květinovým nádechem. Prostě výjimečně. Stejně jako je tomu u čaje White Monkey neboli Bílá opice. Ale nenechte zmást barevným označením, protože právě máte tu čest seznámit s jedním z nejrespektovanějších a nejlepších zelených čajů. A že je těch nej nějak moc? Přesvědčte se sami, že je to oprávněně.
Možná, že už jste tu legendární historku četli, ale možná Vás minula. A my se o ní rádi podělíme. K objevení čaje přispěla údajně náhoda, kdy čínskému císaři Šen-nungovi spadly do kotlíku s horkou vodou čajové lístky. Cítil zvláštní vůni a vodu tak ochutnal. Byl překvapen nejen chutí, ale i novým přívalem energie. Dnes je pití čaje velice populární a můžeme si vybrat z mnoha druhů. Proč si tedy vybrat právě White Monkey?
Zelený čaj získáváme z keře nesoucí název Čajovník čínský (Camellia sinensis). Je vysoký téměř 20 metrů a zařazujeme ho do čeledi čajovníkovité. Domovem mu jsou státy jihovýchodní Asie, má květy bílé barvy a kožovité listy. Ty jsou dlouhé 25 cm a široké přibližně 10 cm. Na spodní straně se pak můžeme setkat s vystouplým žebrováním.
Vysvětlení, proč má tenhle zelený čaj v názvu opici je hned několik. Prvním důvodem je prý to, že tento druh čajovníku roste v těžko přístupném čínském terénu tamní mniši si vycvičili opice, aby lístky čajovníku sbírali. Druhou variantou je odvození názvu od jemnosti čaje, kterou můžeme přirovnat k opičímu kožichu a posledním vysvětlením je, že v Číně je opice jedno z nejpopulárnějších stvoření. Tak ke které variantě se přikloníte vy?
I pěstování tohoto čaje má svá pravidla a podobně jako čaje Matcha či Gyokuro ho doprovází několik procesů. White Monkey roste ve vyšších nadmořských výškách, nejčastěji na úpatí čínských hor. Sběr je prováděn v jarních měsících (březen až duben), kdy se za brzkého rána ručně otrhávají ochmýřené výhonky, které v den sběru musí být zpracovány. To nám dává tušit, že tamní pěstitele čeká dlouhá směna. Při sběru tohoto druhu čaje se pracuje rychle, aby se zabránilo oxidaci, poté následuje napařování a sušení. To probíhá tak, aby nebyly zahubeny antioxidanty.
Jednu čajovou lžičku přelijeme 150 a 200 ml teplé vody, která by měla být 70°C až 75°C (přibližně 2 minuty po vyvaření vody), aby se nám nespálily aktivní látky. Čaj necháme zakrytý louhovat 2 až 3 minuty a můžeme užívat. Výluh nevyhazujeme, ale můžeme ho užít ještě 3x, ale doporučujeme dobu louhování protáhnout vždy o 1 minutu. Odkryjí se nám nové vůně i chutě.
Nálev má tmavě žlutou barvu, vůně linoucí se z právě připraveného šálku je jemná, květinová a chuť? Nasládlá připomínající právě rozkvetlou louku. Nejsou patrné téměř žádné stopy trpkosti a svíravosti. White monkey je jemná a intenzivní.
Med, sladký lék přírody - jak prospívá našemu zdraví?
Pojďme se společně podívat na to, k čemu je med dobrý a s čím vším si dokáže poradit.
Nejúčinnější superpotraviny pro posílení imunity
Slyšeli jste už o superpotravinách? Přečtěte si o potravinách, které se jen hemží živinami a minerály.
1000 ks skladem
Česká pošta - Balík do ruky | v pondělí 9. 12. | 99 Kč |
Česká pošta - Balíkovna | v pondělí 9. 12. | 75 Kč |
Česká pošta - Balík na poštu | v pondělí 9. 12. | 85 Kč |
Zásilkovna - Výdejní místo | v pondělí 9. 12. | 70 Kč |
PPL Parcel CZ private | v pondělí 9. 12. | 105 Kč |
Osobní odběr: Jablonec nad Nisou | v pondělí 9. 12. | zdarma |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.