Chcete zažít kouzelné Vánoce plné přírody? Společně jsme pro vás připravili několik tipů na vánoční dárky inspirované přírodou.
Yunnan OP - Černý čaj
- Základní množství 50 g
- Země původu Čína
Další varianty
- Jedna dávka 1 - 2 lžičky
- Příprava Nálev
- Množství 200 ml
- Teplota vody 90 - 100 °C
- Louhování 3 minuty
HLAVNÍ ÚČINKY
- Antioxidant
- Osvěžení těla
- Podpora kognitivních funkcí
DÁVKOVÁNÍ
- 1 čajová lžička na 200 ml vody
- Teplota vody je 100 °C
- Louhujeme zakrytý 3 až 5 minut a poté scedíme
- Yunnan užíváme v ranních nebo dopoledních hodinách
- Denní dávka čaje by měla být maximálně 3 šálky
- Yunnan nedoporučujeme užívat těhotným a kojícím ženám a dětem do 15 let
Yunnan. Oblast, kde spolu sdílejí hranici Čína a Vietnam je zároveň místo, kde vznikají velké čajové příběhy. Hledáte toho správného čajového společníka ke snídani nebo potřebujete osvěžit mysl? Yunnan hravě zvládne obojí! Má příjemné aroma, nasládlou chuť a s medem nebo trochou mléka je jednoduše neodolatelný.
ČAJ Z VYSOKÝCH NADMOŘSKÝCH VÝŠEK
Ačkoliv Čína je známým producentem zelených čajů, ani ve výrobě těch černých se nenechá zahanbit. Důkazem tomu budiž právě Yunnan. Čínská hornatá provincie, kde se nadmořská výška pohybuje mezi 1 000 m n. m. až 2 000 m n. m. je cílem nejen turistických nadšenců, ale i těch čajových. Vždyť na kopcích se nachází přes tři sta různých čajovníků, ze kterých se vyrábí unikátní černý čaj. Ale nenechme se zmást, přestože je Yunnan výrobou čaje znám již od 17. století, historie černých čajů z této oblasti se píše teprve od roku 1939.
Černé čaje jsou bezesporu oblíbené po celém světě, ale v Číně si svou popularitu museli dlouho získávat. Poprvé jej okusili již v 7. století, ale velkou slávu mu to nepřineslo. Změna nastala až s mandžuskou dynastií Čching, která tento typ čaje měla raději než zelené. Další průlom pak nastal v 18. století, kdy Čína začala ve velkém exportovat a v Americe i Evropě si černé čaje ve velkém oblíbili.
NÁROČNÁ SKLIZEŇ, ALE VÝBORNÝ ČAJ
Čajovníky v Yunnanu nenajdeme nikde jinde než ve vysoko položených nadmořských výškách, na úpatí tamních hor. To je také důvod, proč je sběr čajových lístků náročný. Listy na výrobu tohoto čaje jsou velké, úhledné, stejnoměrně svinuté a protkané zlatavými výhonky.
Někde se můžeme setkat již s moderním strojovým sběrem, v jiných zahradách ale stále sázejí na jemnou ruční práci. A jak takový ruční sběr vypadá? Začíná již v brzkých ranních hodinách, listy jsou trhány a vkládány do velkých košů, které mají sběračky většinou na zádech. Po jejich naplnění přichází na řadu sušení. Nejdříve lístky nechají zavadnout, poté se svinují a fermentují. Fermentace probíhá za teploty 28°C a lístky změní barvu, chuť i vůni. Posledním krokem je sušení. To probíhá buď přírodně na slunci, nad ohněm nebo ve velkých pánvích. Nakonec jsou listy zabaleny a předány k exportu.
POVZBUZUJÍCÍ ŠÁLEK S PŘÍJEMNÝM OSVĚŽENÍM
Označení Orange pekoe (OP) bylo dříve v souvislosti pouze s čaji ze Srí Lanky. Nyní se tak označují všechny čaje, kdy se sbírají dva nejvrchnější lístky a čajový pupen tzv. tips, což je dnes základ pro většinu čajových sort.
A jak si správně Yunnan vychutnat? Jednu čajovou lžičku zalijeme 200 ml vroucí vody a necháme vylouhovat 3 až 5 minut. Čaj louhujeme zakrytý. Poté jej scedíme a můžeme ochutit medem nebo cukrem. Kdo má rád čaj po anglicku, přidá si do něj trochu mléka.
Čaj po zalití vydává intenzivní a nasládlou vůni. Nálev má zlatohnědou až oranžovou barvu a chuť je lehce svíravá a natrpklá. Přesně taková jakou čekáme u kvalitního černého čaje.
Růže z Jericha: Zázrak z pouště jako vánoční dekorace
Přečtěte si o této zázračné rostlině, která dokáže přežít i v poušti a znovu se probudit k životu.