Chcete zažít kouzelné Vánoce plné přírody? Společně jsme pro vás připravili několik tipů na vánoční dárky inspirované přírodou.
Gyokuro Japan - Zelený čaj
- Základní množství 50 g
- Země původu Japonsko
- Jedna dávka 1 lžička
- Příprava Nálev
- Množství 200 ml
- Teplota vody 70 - 80°C
- Louhování 2 minuty
HLAVNÍ ÚČINKY
- Podporuje obranyschopnost a srdeční činnost
- Dodává vitalitu
- Podporuje kognitivní funkce a fyzickou výkonnost
- Působí na metabolismus glukózy
- Podporuje kontrolu tělesné hmotnosti
- Zlepšuje stav kloubů a kostí
- Zlepšuje duševní zdraví a kvalitu spánku
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Antioxidant - normální stav pokožky
DÁVKOVÁNÍ
- 1 až 2 čajové lžičky na 250 ml horké vody
- Teplota vody mezi 70 - 80°C
- Louhujeme 2 až 3 minuty a poté procedíme
- Gyokuro není vhodné pro těhotné a kojící ženy a děti do 12 let
Svěží chuť, specifické aroma a kvalitní zpracování, to vše se snoubí v klenotu japonských čajů, který nazýváme Gyokuro. A že opravdu nepřeháníme s označením “klenot” svědčí i fakt, že horký nápoj byl v Zemi vycházejícího slunce podáván jen nejváženějším hostům. Nyní se i vy můžete cítit jako honosná návštěva japonských císařů a vychutnat si Gyokuro.
PO STOPÁCH ČAJOVNÍKU
Gyokuro se získává z lístků Čajovníku čínského, který je pěstován v zemích jihovýchodní Asie. Účinky čajovníku byly poprvé objeveny v Číně, kde se o jeho schopnostech sepsala slavná kniha s názvem “Klasická kniha o čaji” jež pochází z 7. až 10. století n. l. Čaj se tak stal kulturní součástí asijských států a podával se každé návštěvě, sloužil jako dar a samotní samurajové popíjeli čaj před každým bojem. Ačkoliv funkce čaje působí honosně, začalo se o něm přemýšlet také jako o vývozním artiklu a již v 18. století se toho chopila Velká Británie, která na vývozu značně zbohatla. Dnes je největším producentem čajů Čína, hned za ní figuruje Japonsko a další asijské státy.
Čajovník čínský je stálezelený keř dorůstající výšky až 20 metrů. Pochází z čeledi čajovníkovitých a svou podobu nezapře s u nás populárními kaméliemi, které jsou zařazeny ve stejné čeledi. Listy mají na délku až 25 cm a šíře je přibližně 10 cm. Jsou kožovité, na spodní straně s nápadným žebrováním a jemnými bílými chloupky. Květy mají bílou barvu a spatřit je můžeme vždy přes podzim a zimu.
OD SPECIÁLNÍHO PĚSTOVÁNÍ KE KVALITNÍMU ČAJI
Už víme, odkud se Gyokuro získává, tak si nyní představíme jeho sběr. Protože se nejedná o obyčejný proces, ale speciální techniku, jež vede k dosažení vysokého množství chlorofylu a menší zásoby třísloviny. Přibližně tři týdny před plánovanou sklizní se čajovníky zakryjí rákosím a slámou tak, aby na lístky neproudily žádné sluneční paprsky. To způsobuje, že rostlina produkuje více chlorofylu, listy jsou zelenější a obsahují tak více aminokyselin.
Sklizeň čajových lístků probíhá vždy ručně, aby byla zachována co největší kvalita a přirozené aroma. Protože se čajovníky vyčerpají zvýšenou výrobou chlorofylu, sběr probíhá pouze jednou do roka. Termín je daný vždy 88 dní po prvním jarním dni a sběrači jsou schopni denně nasbírat až 8 kg. Sušení probíhá v několika fázích. Nejdříve jsou lístky napařeny horkou párou přibližně 15 vteřin, což zastaví oxidaci. Další krokem je svinování listů do malých jehliček a následně probíhá sušení. Ty co splňují speciální požadavky jsou pak na trh uváděny pod názvem Gyokuro.
JAK SI PŘIPRAVIT GYOKURO
Příprava Gyokura je obdobná přípravě ostatních zelených čajů. Jednu až dvě čajové lžičky zalijeme 250 ml horké vody, kdy teplota se pohybuje v rozmezí 70°C až 80°C. Lístky necháme 2 až 3 minuty louhovat, procedíme a následně dochutíme.
Barva čaje je světle zelená a kvůli nízkému obsahu tříslovin není chuť téměř svíravá. Naopak Gyokuro vyniká svou jemnou, svěží a lehce nasládlou chutí a i z toho důvodu se můžeme setkat s přízviskem “Nefritová rosa”. Někteří přirovnávají chuť i aroma Gyokura k rozkvetlé louce.
Růže z Jericha: Zázrak z pouště jako vánoční dekorace
Přečtěte si o této zázračné rostlině, která dokáže přežít i v poušti a znovu se probudit k životu.