Chcete zažít kouzelné Vánoce plné přírody? Společně jsme pro vás připravili několik tipů na vánoční dárky inspirované přírodou.
Sencha - Zelený čaj
- Základní množství 100 g
- Země původu Čína
- Jedna dávka 1 - 2 lžičky
- Příprava Nálev
- Množství 200 ml
- Teplota vody 70 - 80°C
- Louhování 4 minuty
Hlavní účinky
- Podporuje obranyschopnost a srdeční činnost
- Dodává vitalitu
- Podporuje kognitivní funkce a fyzickou výkonnost
- Působí na metabolismus glukózy
- Podporuje kontrolu tělesné hmotnosti
- Zlepšuje stav kloubů a kostí
- Zlepšuje duševní zdraví a kvalitu spánku
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Antioxidant - normální stav pokožky
Zelené čaje patří k těm nejpopulárnějším a velkou zásluhu na tom má i Sencha. Ačkoliv doménou pěstování tohoto čaje je Japonsko ani v Číně se nedržejí zkrátka. Nejčasteji můžeme tyto čajovníky vidět v čínských provinciích Fujian, Wenshan, Yunnan či Zhejiang a jejich zpracování probíhá přesně podle japonské receptury. A co nás po vypití čínské Senchy čeká? Má kořeněnou, mírně nasládlou chuť a osvěží naše tělo i mysl.
5 000 let trvající historie
Za domov čajovníků se považuje Čína a Japonsko, kde je pití tohoto horkého nápoje spjato s různými obřady, slavnostmi i duchovními ceremoniemi. Jedna legenda praví, že za objevení čaje může vlastně náhoda. Čínský císař Šen-nung si pod širým nebem ohříval vodu a do ní mu spadlo několik lístků čajovníků. Jakmile si k vodě přičichl, linula se z ní příjemná vůně, chuť byla výborná a navíc se postupně zbavil několika zdravotních neduhů. Na začátku 12. století napsal zenový mnich Eisai knihu “Kissa Yojoki” neboli “Kniha čaje”, kde popsal pozitivní účinky zelených čajů.
Jak se Sencha zpracovává
O tom, že je čaj populárním nápojem po celém světě svědčí i fakt, že ročně se vyprodukuje na dva a půl milionu čajových lístků a jen 1,7 milionu je z čínské produkce. Celá pětina všech produkovaných čajů jsou pak zelené. Mimo Senchu se na vrchol oblíbenosti řadí také Matcha nebo Gyokuro. A jak se tedy Sencha tradičně zpracovává?
Sběr čajových lístků z čajovníků čínských probíhá v jarních měsících, tedy od dubna až do konce května. Listy mají lesklou a tmavě zelenou barvu a jejich vůně nám může připomínat čerstvě posekanou trávu. Celý proces zpracování pak probíhá podle japonské tradice. Jakmile proběhne sklizeň, nechají se lístky povadnout a poté se několikrát napaří, aby se zastavila oxidace. To dopomáhá k tmavě zelené barvě listů. Tento proces je pro čínské čaje nezvyklý, protože čínské čaje se praží na pánvi a získávají tak typické kouřové aroma.
Po napaření se pak překládají, usuší a na závěr projdou procesem třídění, kdy jsou vybrány pouze ty nejkvalitnější lístky. Ve výsledku je pak čínská Sencha velice podobná chutí i vůní japonské Senche.
Vzpruha pro organismus
Sencha působí na naši nervovou soustavu. Pozitivně ovlivňuje kognitivní funkce jako paměť a koncentrace. Sencha je také osvěžením pro náš organismus, protože dodává tělu energii, očišťuje ho od škodlivých látek a působí i na naši kardiovaskulární soustavu. Udržuje totiž hladinu cukru v krvi v optimální míře. Posiluje naše dobré duševní zdraví, zmírňuje stres i napětí.
Sencha a hubnutí
Díky tomu, že je Sencha plná antioxidantů, polyfenolů a éterických olejů, pomáhá zrychlovat náš metabolismus a tím urychluje spalovaní přebytečných kilogramů. Navíc dodává energii a my se tak dokážeme déle věnovat pohybu. Má pozitivní vliv na naše trávení a jestliže tedy chcete se svojí postavou něco udělat, zapojte pohyb, vyváženou stravu a pití čaje Sencha.
Do horka i zimy
Na přípravu nám postačí 1 až 2 čajové lžičky, které zalijeme 200 ml horké vody. Ideální je, aby voda měla 70°C až 80°C, abychom si nespálili všechny účinné látky. Necháme přibližně 4 minuty vylouhovat, poté čaj přecedíme a můžeme pít. Senchu si podle vlastní chuti dosladíme. Na půl litrovou konvici si pak přidáme ještě o lžičku více.
A co když je horké léto a potřebujete osvěžit? Na 1 litr použijeme 7 lžiček čaje a opět přelejeme vodou o teplotě 70°, maximálně 80°C. Vylouhujeme 4 minuty, ochutíme medem nebo cukrem a zchladíme několika kostkami ledu. Nemusíme se však obávat, že bychom Senchu znehodnotili. Při prudkém zchlazení k ničemu takovému nedojde. Pak už stačí jen přidat kousek citronu či mátu na ozdobu a osvěžující domácí ledový čaj je na světě.
Nežádoucí účinky
Jediné riziko plyne z toho, že Sencha obsahuje kofein, a tak při vyšších dávkách může způsobit nespavost, nevolnost, podrážděnost, bolest břicha či časté močení. Sencha není vhodná pro malé děti, kojící a těhotné ženy a lidi, kteří mají problémy s kardiovaskulární soustavou.
Růže z Jericha: Zázrak z pouště jako vánoční dekorace
Přečtěte si o této zázračné rostlině, která dokáže přežít i v poušti a znovu se probudit k životu.