Jak přirozeně podpořit plodnost
Jako vždycky tu jsou na pomoc i bylinky! Než se pustíte do složitých léčebných postupů, dejte šanci matce přírodě odvést svou práci.
Další varianty
Ve světové produkci ořechů se řadí na třetí místo ačkoliv to vlastně žádný oříšek není. V syrovém stavu nám může nepříjemně poleptat kůži. Z Afriky se vozí na zpracování do Indie nebo Vietnamu a roste na Ledvinovníku západním. To je kešu! Křupavá lahůdka se skvělou chutí i složením.
Původní domovinou kešu oříšků je Brazílie. V 16. století, v největším rozmachu mořeplaveckých objevů, pak byly Portugalci zavlečeny na africké pobřeží i do daleké Indie. Z portugalštiny pochází i jejich název, který doslova znamená “ořech, který se produkuje sám”.
Ledvinovník západní, na kterém kešu vyrůstají, je vysoký tropický strom, jehož výška dosahuje až 12 metrů. Je stálezelený, s oválnými lístky a rozložitou korunou. Květy mají žlutou až narůžovělou barvu a můžeme je pozorovat od listopadu do února. Největší zajímavostí je však jeho plod, který dělíme na dvě části. První nám může připomínat hned několik dalších plodů - hrušku, jablko nebo dokonce papriku a my mu tak jednoduše říkáme “kešu jablíčko” a je velký přibližně 10 cm. Druhá část vypadá jako malá ledvina, má přibližně 2,5 cm a je uschována v hnědozelené skořápce. Z botanického hlediska se jedná o semeno plodu, pro nás je to ale kešu oříšek. Plody dozrávají tři měsíce a nacházejí se na něm dva květy najednou.
Ledvinovník západní roste v Brazílii, Venezuele, několika afrických státech, jižní i jihovýchodní Asii a dokonce i v Oceánii. Vůbec ten největší Ledvinovník pak můžeme obdivovat v brazilském městě Natal, jehož kmen a rozvětvené části zabírají plochu 8 500 m2. Z výšky strom vypadá jako rozlehlý park, strom je chráněn a uvnitř jsou vybudovány cestičky pro návštěvníky.
Největší pěstírny najdeme v Africe, ale jejich zpracování už probíhá většinou v Indii nebo Vietnamu. Samozřejmě můžeme na trhu narazit i na kešu vypěstované a zpracované přímo v Brazílii. Kromě samotných kešu oříšků se zpracovává také plod, se kterým zacházíme jako s každým jiným dužnatým ovocem. Má sladkokyselou chuť, ale protože slupka ryhle podléhá zkáze, pochutnávají si na něm jen místní obyvatelé. Kromě pojídání v syrovém stavu, si z plodu vyrábějí džemy, kompoty a dokonce i alkoholické nápoje.
Samotné zpracování kešu oříšků je celkem náročné, protože skořápka kromě jiného obsahuje kardol. Olej, který dokáže nepříjemně podráždit pokožku a na postiženém místě se objevují puchýře. K bezpečnému odstranění kardolu se používá horký vzduch, pára nebo oříšky smaží na rozpáleném oleji. Další kroky už má na starosti mechanika. Odstraní se slupka, jadérka se vysuší horkým vzduchem a upravují se na různé způsoby. V Indii se ještě můžeme setkat s malými továrnami, kde celý proces probíhá manuálně, ale Brazílie i Vietnam už přesedlali na rychlejší automatizované systémy.
Kešu oříšky milujeme nejen kvůli jejich skvělé chuti, ale i pro jedinečné složení! Mají vysokou energetickou hodnotu, a tak jsou vhodnou a rychlou svačinkou. Dále obsahují vlákninu, celkem vysoký obsah bílkovin a navíc jsou zdrojem omega-3 a omega-6 nenasycených kyselin. Z vitamínů obsahují B6, K a E a z minerálů zase vápník, železo, fosfor, selen, hořčík a draslík. Navíc se mohu pyšnit i celkem vysokou hodnotou antioxidantů - především zeaxantinu a luteinu.
jakostní označení w320 | |||
---|---|---|---|
WW nebo W: | nejvyšší výběrová třída kešu ořechů (whole white), v 1lb je maximálně 320 jader | ||
Chuť: | jemná, máslová, lehce křupavá | ||
Barva jader: | Bílá, světle popelavá, slonová kost | ||
Tvar jader: | ledvinový, bez povrchových vad |
NUTRIČNÍ HODNOTY NA 100G | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota: | 2370kJ / 566Kcal | ||
Bílkoviny: | 18,22g | ||
Tuky: | 46,92g | ||
z toho nasycené mastné kyseliny: | 8,33g | ||
mononasycené mastné kyseliny | 22g | ||
polynenasycené mastné kyseliny | 19g | ||
Sacharidy: | 27,13g | ||
z toho cukry: | 5,91g | ||
Vláknina: | 3,3g | ||
Sůl: | 0,28g |
Jak přirozeně podpořit plodnost
Jako vždycky tu jsou na pomoc i bylinky! Než se pustíte do složitých léčebných postupů, dejte šanci matce přírodě odvést svou práci.
Jaké bylinky sbírat na jaře a jak je využít
Říká se, že v přírodě není rostlina, aby na něco nebyla. Které ale sbírat zrovna na jaře a co za účinky můžeme očekávat?
není skladem
Česká pošta - Balík do ruky | 99 Kč | |
Česká pošta - Balíkovna | 75 Kč | |
Česká pošta - Balík na poštu | 85 Kč | |
Zásilkovna - Výdejní místo | 70 Kč | |
PPL Parcel CZ private | 105 Kč | |
Osobní odběr: Jablonec nad Nisou | zdarma |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.