Chcete zažít kouzelné Vánoce plné přírody? Společně jsme pro vás připravili několik tipů na vánoční dárky inspirované přírodou.
Kukichu Japan - Zelený čaj
- Základní množství 100 g
- Země původu Japonsko
- Jedna dávka 1 lžička
- Příprava Nálev
- Množství 200 ml
- Teplota vody 70 - 80°C
- Louhování 3 minuty
HLAVNÍ ÚČINKY:
- Podporuje obranyschopnost a srdeční činnost
- Dodává vitalitu
- Podporuje kognitivní funkce a fyzickou výkonnost
- Působí na metabolismus glukózy
- Podporuje kontrolu tělesné hmotnosti
- Zlepšuje stav kloubů a kostí
- Zlepšuje duševní zdraví a kvalitu spánku
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Antioxidant - normální stav pokožky
DÁVKOVÁNÍ
- 1 čajová lžička na 200 ml horké vody (3 čajové lžičky na 0,5l)
- Teplota vody při zalití by měla být 70°C až 80°C
- Čaj louhujeme 1 minutu, maximálně však minuty 3
- Výluh můžeme využít až 3x, vždy prodloužíme dobu louhování
- Vhodné pro malé děti (od 4 let), těhotné i kojící ženy
Víte, co se stane spojením čajů Sencha a Gyokuro? My to víme a vy už teď také. Kukicha! Není to žádné japonské zaříkávadlo, ale jemný zelený čaj, který je zpracován z větviček, stonků a dalších zbytků, které vznikají při výrobě Senchy a Gyokura. A co můžeme očekávat? Především svěží chuť s lehkou svíravostí, mírný příval energie a krásně zabarvený nálev.
BEZEZBYTKOVÝ ČAJ PRO NEJNIŽŠÍ VRSTVY
Za objevení čaje Kukicha (kukiča) vděčíme japonským pěstitelům. Ty nejlepší čajové lístky se dávaly císařské rodině a dalším vysoce postaveným představitelům země nebo vzácným návštěvám. Ale co s tím odpadem, který vzniká při výrobě? To by byla věčná škoda vyhodit! A tak začali japonští pěstitelé zbytky levně prodávat obyčejným obyvatelům nebo si je nechávali pro vlastní potřebu. Kukicha tak dostala označení “čaj pro chudé”. Naštěstí se již od tohoto označení opouští, protože se jedná o výjimečný japonský čaj se skvělou chutí i účinky.
JAK VZNIKÁ KUKICHA
Ačkoliv si můžeme myslet, že výroba čaje Kukicha spočívá pouze ve sběru odpadu a následném sušení, jsme na velkém omylu. I Kukicha musí projít speciálním procesem, aby nám mohla ukázat co v ní skutečně je.
Čajovníky jež jsou určeny pro výrobu Kukichy rostou zakryté pod sítěmi většinou z rákosu nebo bambusu, aby si uchovaly krásně zelenou barvu a vysoký obsah chlorofylu. Dalším benefitem je i vysoký počet zdraví prospěšných látek. Sběr už většinou probíhá strojově, kdy se oddělují lístky od stonků. Na některých farmách však stále probíhá sběr ručně. Po oddělení jsou větvičky a stonky spařeny horkou párou, aby došlo k zastavení oxidace. Následně jsou sušeny na speciálním papíře, kde se stříhají na jednotnou délku stonků. Posledním krokem je třídění.
KUKICHA PRO DĚTI I DOSPĚLÉ
Kukicha je vhodná pro všechny věkové kategorie, protože neobsahuje téměř žádné stopy kofeinu. Má Vaše dítko problémy s pitným režimem? Co mu nabídnout Kukichu smíchanou s jablečným džusem? Nejen, že Kukicha ztratí trpkou chuť navíc mu do těla vpravíme spoustu antioxidantů a minerálních látek.
Je vhodná také pro těhotné a kojící ženy, má uklidňující účinky a pro lidi v produktivním věku se zase osvědčí na pročištění organismu. A nemusí smutnit ani lidé v důchodovém věku. I ti si mohou dopřát šálek výborného zeleného čaje bez obav z nežádoucích účinků.
KUKICHA NA ZIMU I LÉTO
Čaj Kukicha je směsicí všech chutí. Při prvním loku ucítíme jemnou, svěží chuť s náznaky sladkosti, ovoce či trávy a při polknutí lehkou trpkost až svíravost. Není to však nic nepříjemného, milovníci čajů si na tuto hru chutí rychle zvyknou. Vůně je opět jemná, může připomínat květiny. Barva nálevu je jasně zelená.
A jak si Kukichu připravit? Jednu čajovou lžičku zalijeme vodou o teplotě 70°C až 80°C a zakryté louhujeme pouze jednu minutu. Šálek necháváme zakrytý, aby se neodpařily třísloviny a pouze krátkou dobu kvůli možné hořkosti. Výluh nevyhazujeme, můžeme ho ještě 3x využít. Ale doba louhování se vždy o jednu minutu prodlouží.
V letních měsících si můžeme připravit osvěžující letní drink. Jak na něj? Úplně jednoduše! Kukichu připravíme úplně stejně, do sklenice přidáme několik kostek ledu, přidáme citronovou šťávu nebo vychlazený jablečný či mangový džus a máme hotovo.
Růže z Jericha: Zázrak z pouště jako vánoční dekorace
Přečtěte si o této zázračné rostlině, která dokáže přežít i v poušti a znovu se probudit k životu.