Med, sladký lék přírody - jak prospívá našemu zdraví?
Pojďme se společně podívat na to, k čemu je med dobrý a s čím vším si dokáže poradit.
Zelené čaje patří k těm nejpopulárnějším a velkou zásluhu na tom má i Sencha. Ačkoliv doménou pěstování tohoto čaje je Japonsko ani v Číně se nedržejí zkrátka. Nejčasteji můžeme tyto čajovníky vidět v čínských provinciích Fujian, Wenshan, Yunnan či Zhejiang a jejich zpracování probíhá přesně podle japonské receptury. A co nás po vypití čínské Senchy čeká? Má kořeněnou, mírně nasládlou chuť a osvěží naše tělo i mysl.
Za domov čajovníků se považuje Čína a Japonsko, kde je pití tohoto horkého nápoje spjato s různými obřady, slavnostmi i duchovními ceremoniemi. Jedna legenda praví, že za objevení čaje může vlastně náhoda. Čínský císař Šen-nung si pod širým nebem ohříval vodu a do ní mu spadlo několik lístků čajovníků. Jakmile si k vodě přičichl, linula se z ní příjemná vůně, chuť byla výborná a navíc se postupně zbavil několika zdravotních neduhů. Na začátku 12. století napsal zenový mnich Eisai knihu “Kissa Yojoki” neboli “Kniha čaje”, kde popsal pozitivní účinky zelených čajů.
O tom, že je čaj populárním nápojem po celém světě svědčí i fakt, že ročně se vyprodukuje na dva a půl milionu čajových lístků a jen 1,7 milionu je z čínské produkce. Celá pětina všech produkovaných čajů jsou pak zelené. Mimo Senchu se na vrchol oblíbenosti řadí také Matcha nebo Gyokuro. A jak se tedy Sencha tradičně zpracovává?
Sběr čajových lístků z čajovníků čínských probíhá v jarních měsících, tedy od dubna až do konce května. Listy mají lesklou a tmavě zelenou barvu a jejich vůně nám může připomínat čerstvě posekanou trávu. Celý proces zpracování pak probíhá podle japonské tradice. Jakmile proběhne sklizeň, nechají se lístky povadnout a poté se několikrát napaří, aby se zastavila oxidace. To dopomáhá k tmavě zelené barvě listů. Tento proces je pro čínské čaje nezvyklý, protože čínské čaje se praží na pánvi a získávají tak typické kouřové aroma.
Po napaření se pak překládají, usuší a na závěr projdou procesem třídění, kdy jsou vybrány pouze ty nejkvalitnější lístky. Ve výsledku je pak čínská Sencha velice podobná chutí i vůní japonské Senche.
Sencha působí na naši nervovou soustavu. Pozitivně ovlivňuje kognitivní funkce jako paměť a koncentrace. Sencha je také osvěžením pro náš organismus, protože dodává tělu energii, očišťuje ho od škodlivých látek a působí i na naši kardiovaskulární soustavu. Udržuje totiž hladinu cukru v krvi v optimální míře. Posiluje naše dobré duševní zdraví, zmírňuje stres i napětí.
Díky tomu, že je Sencha plná antioxidantů, polyfenolů a éterických olejů, pomáhá zrychlovat náš metabolismus a tím urychluje spalovaní přebytečných kilogramů. Navíc dodává energii a my se tak dokážeme déle věnovat pohybu. Má pozitivní vliv na naše trávení a jestliže tedy chcete se svojí postavou něco udělat, zapojte pohyb, vyváženou stravu a pití čaje Sencha.
Na přípravu nám postačí 1 až 2 čajové lžičky, které zalijeme 200 ml horké vody. Ideální je, aby voda měla 70°C až 80°C, abychom si nespálili všechny účinné látky. Necháme přibližně 4 minuty vylouhovat, poté čaj přecedíme a můžeme pít. Senchu si podle vlastní chuti dosladíme. Na půl litrovou konvici si pak přidáme ještě o lžičku více.
A co když je horké léto a potřebujete osvěžit? Na 1 litr použijeme 7 lžiček čaje a opět přelejeme vodou o teplotě 70°, maximálně 80°C. Vylouhujeme 4 minuty, ochutíme medem nebo cukrem a zchladíme několika kostkami ledu. Nemusíme se však obávat, že bychom Senchu znehodnotili. Při prudkém zchlazení k ničemu takovému nedojde. Pak už stačí jen přidat kousek citronu či mátu na ozdobu a osvěžující domácí ledový čaj je na světě.
Jediné riziko plyne z toho, že Sencha obsahuje kofein, a tak při vyšších dávkách může způsobit nespavost, nevolnost, podrážděnost, bolest břicha či časté močení. Sencha není vhodná pro malé děti, kojící a těhotné ženy a lidi, kteří mají problémy s kardiovaskulární soustavou.
Med, sladký lék přírody - jak prospívá našemu zdraví?
Pojďme se společně podívat na to, k čemu je med dobrý a s čím vším si dokáže poradit.
Nejúčinnější superpotraviny pro posílení imunity
Slyšeli jste už o superpotravinách? Přečtěte si o potravinách, které se jen hemží živinami a minerály.
1000 ks skladem
Česká pošta - Balík do ruky | v pátek 6. 12. | 99 Kč |
Česká pošta - Balíkovna | v pátek 6. 12. | 75 Kč |
Česká pošta - Balík na poštu | v pátek 6. 12. | 85 Kč |
Zásilkovna - Výdejní místo | v pátek 6. 12. | 70 Kč |
PPL Parcel CZ private | v pátek 6. 12. | 105 Kč |
Osobní odběr: Jablonec nad Nisou | v pátek 6. 12. | zdarma |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.