Med, sladký lék přírody - jak prospívá našemu zdraví?
Pojďme se společně podívat na to, k čemu je med dobrý a s čím vším si dokáže poradit.
Vše co očekáváte od zeleného čaje naleznete v Yunnanu. Medové aroma, příjemná chuť, téměř žádná svíravost a povzbuzení. Ne nadarmo jsou čaje z této čínské provincie jedny z nejvyhledávanějších. A nejvyhlášenějších. Vždyť jeho producenty jsou samotní mistři v pěstování čaje. Ano, Čína se čajovými lístky zaobírá už od samotného počátku našeho letopočtu. A, to uznejte sami, jsou opravdu staletími ověřené zkušenosti.
V Číně je pití čaje hluboce zakořeněno a má své výsostné postavení. Dříve se pro výrobu čaje používaly pouze čerstvé lístky, které se hodily do kotlíku s horkou vodou. Postupem času si lidé začali čaj upravovat a přidávat k čajovým lístkům i další přísady. Nejčastěji jiné bylinky jako mátu či zázvor nebo ovoce. A víte, že čajové lístky pomáhali zahnat hlad? Ti nejchudší je smíchali společně s rýží, bylinkami, zeleninou a výjimečně i s masem a vznikl tak chutný pokrm. Do Evropy se pak první zelený čaj dostal v roce 1610.
Čajovníky jsou v Číně zasazovány do řad a první sklizeň probíhá přibližně po třech letech. Typické jsou pro ně malé a temně zelené lístky. Čínské čaje jsou typické tím, že se suší i tvarují ihned po sklizni.
Yunnan je oblast s vysokými horami, a tak i čajovníky v této oblasti rostou v nadmořské výšce 1 000 m n. m. až 2 000 m n. m. To je také důvod, proč jsou čaje z Yunnanu z velké části sbírané stále ručně. Sběr začíná hned brzy ráno a čajové lístky jsou trhány a vkládány do velkých košů, které mají ženy sběračky na svých bedrech. Nejpozději dvě hodiny od sběru už musí být na dalším zpracování, aby se zabránilo fermentaci a ze zeleného čaje se tak nestal černý. Lístky se opraží na pánvi, tvarují a následně usuší.
S označením Orange pekoe (OP) jsme se dříve mohli setkat pouze u cejlonských čajů, dnes se tak ale označují veškeré čajové sorty, kdy se sbírají dva nejvrchnější čajové lístky a čajový pupen.
Zelený Yunnan si připravíme tak, že jednu čajovou lžičku zalijeme vodou o teplotě 70°C až 80°C (přibližně 2 minuty po dosažení varu) a necháme maximálně 3 minuty zakryté louhovat. Poté můžeme čaj scedit. Výluh ale nevyhazujeme, protože je možné jej ještě 2x využít. Při každém dalším zalití přidáme teplotu a i dobu louhování. První šálek je povzbuzující, ty další jsou kvůli nižšímu obsahu teinu spíše uklidňující až relaxující a hodí se k době odpočinku.
Čajové lístky Yunnanu mají tmavě zelenou barvu a jsou spirálovitě zakroucené. Vůně je příjemná, bylinková se stopami medu. Chuť je bez znatelné svíravosti, plná a aromatická. Nálev se pak pyšní světle zelenou barvou.
Med, sladký lék přírody - jak prospívá našemu zdraví?
Pojďme se společně podívat na to, k čemu je med dobrý a s čím vším si dokáže poradit.
Nejúčinnější superpotraviny pro posílení imunity
Slyšeli jste už o superpotravinách? Přečtěte si o potravinách, které se jen hemží živinami a minerály.
1000 ks skladem
Česká pošta - Balík do ruky | v pondělí 25. 11. | 99 Kč |
Česká pošta - Balíkovna | v pondělí 25. 11. | 75 Kč |
Česká pošta - Balík na poštu | v pondělí 25. 11. | 85 Kč |
Zásilkovna - Výdejní místo | v úterý 26. 11. | 70 Kč |
PPL Parcel CZ private | v úterý 26. 11. | 105 Kč |
Osobní odběr: Jablonec nad Nisou | v pondělí 25. 11. | zdarma |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.