Chcete zažít kouzelné Vánoce plné přírody? Společně jsme pro vás připravili několik tipů na vánoční dárky inspirované přírodou.
Pískavice řecké seno - mletá ze semene
Pískavice řecké seno, Fanugreek, Trigonella foenum-graecum
- Základní množství 100 g
- Země původu Německo
Další varianty
- Jedna dávka 1 lžička
- Příprava Rozpustit v tekutině
- Množství 250 ml
Pískavice řecké seno - rostlina využívající se v tradičním léčitelství i kuchyni jako aromatické koření. Ačkoliv je původem z Asie, populární se stala především v jižní Evropě, čemuž odpovídá i její název. A čím si horkokrevné Evropany získala? Podporuje imunitu, správnou funkci jater a tvorbu mléka u kojících maminek. A jestliže Pískavici ještě neznáte, pročtěte si následující řádky a uvidíte, že si nakonec získá i vás.
Krmivo pro dobytek, léčivka pro nás
Důvodem, proč má pískavice ve svém názvu seno je, že Římané a Řekové používali tuhle rostlinu jako krmivo pro dobytek. U krav a koz se pak následně zvýšila dojivost, a tak se pískavice stala pravidelnou součástí jejich jídelníčku. Ve starověkém Egyptě používali pískavici na popáleniny a jako tišící prostředek během náročného porodu. V Evropě se o její užívání zasadil sám “otec medicíny” Hippokrates. Ten ji doporučoval na zvýšení laktace u novopečených maminek, na bolestivou menstruaci a tuberkulózu. Muži se dopovali rostlinou, jakmile se začali potýkat s impotencí.
Jednoletá bylina se žlutobílými květy
Pískavice řecké seno je jednoletá bylina, která je zařazena do čeledi bobovitých. Její výška dosahuje maximálně jednoho metru a lodyha je jen řídce větvená. Listy mají oválný tvar a jejich okraje mají jemné pilování. Květy, které spatříme od dubna do července, jsou zabarvené do sněhově bílé nebo jemně žluté, ale nepoutají na sebe příliš pozornosti. To o protáhlých luscích říci nemůžeme. Jakmile uzrají měří až 10 cm a ukrývají v sobě na 20 bobovitých semen, ze kterých se line nepříjemný zápach.
Původem pochází z Asie, ale dnes ji na tomto kontinentu nalezneme pouze v Číně a Indii. O poznání větší koncentrace je na jihu Evropy a vlastně v celém Středomoří včetně Afriky. V České republice roste jen výjimečně ve vinařských oblastech.
Pěstujeme pískavici
Ačkoliv v našich končinách narazíme na tuhle léčivku jen stěží, není důvod, proč bychom si ji nemohli vypěstovat. Potřebujeme k tomu jen slunečné stanoviště, hlinitopísčitou půdu a dusíkaté hnojivo. Výsev semen doporučujeme v dubnu, kdy jsou už teplá rána, do předem připravených řádků, které dělí přibližně 30 cm. Ze záhonu by měl být důkladně odstraněn plevel. Přihnojujeme pouze dusíkatými hnojivy a neužíváme čerstvý.
Na zažívání i oběhovou soustavu
Pískavice je všestrannou bylinou, která nám pomůže hned v několika oblastech našeho zdraví. Ptáte se, které to tedy jsou? Má příznivý vliv na zažívání. Nejen, že zvyšuje chuť k jídlu, navíc podporuje normální funkci žaludku. Ale pozor, ani kardiovaskulární soustava není jejího pozitivního působení ušetřena. Udržuje optimální hladinu cukru v krvi i cholesterolu. Pískavice podporuje také imunitní systém a působí jako antioxidant.
Ani v kuchyni by se pískavice neztratila. Jako součást směsí a koření se v přímořských oblastech používá na dochucení sýrů, luštěnin a těsta na výrobu pečiva. Často se podává i do polévek, především houbové, bramborové a cibulové.
Na podporu kojení lepší než pískavice není
Snad každá nastávající či kojící maminka to slyšela. Pískavice podporuje laktaci. Jak to ale dokáže? Obsažené látky stimulují produkci hormonů ve žlázách s vnitřní sekrecí, čímž ovlivňuje tvorbu mateřského mléka a navíc podporuje růst prsní žlázy a má tedy vliv na objem prsů.
Účinné látky
Pískavice obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3 a C. Minerálů je tu celá řada - železo, vápník, fosfor, draslík, měď, sodík, mangan, selen a hořčík. Další látky jsou sacharidy, bílkoviny, vláknina, flavonoidy, steroly, slizy a steroidní saponiny.
1 lžička prášku na všechny neduhy
Jednu čajovou lžičku prášku zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme alespoň 10 minut louhovat. Protože bude odvar hořký, osladíme podle chuti medem.
Možné vedlejší účinky
Pískavice mimo jiné působí močopudně a způsobuje zvýšené pocení. Při užití vyšší dávky než je předepsaná může pískavice působit opačně a trávení nám rozházet. Může se dostavit průjem či bolesti žaludku. Lidé s poruchou krevní srážlivosti by se měli užívání pískavice vyhnout kvůli obsahu vitamínu K. Vzhledem k tomu, že ji řadíme do stejné čeledi jako sóju, arašídy a karab, mohou se vyskytnout i alergické reakce.
Růže z Jericha: Zázrak z pouště jako vánoční dekorace
Přečtěte si o této zázračné rostlině, která dokáže přežít i v poušti a znovu se probudit k životu.